|
|
|
|
50'sinden sonra kuğu oldular
Dünyada 'ballet fusion' olarak bilinen 'yetişkinlere özel bale' dersleri şimdi de Türkiye'de. Amaç baleyle zarafet kazanıp kilo vermek.
Baleye başlama yaşını kaç olarak bilirsiniz? Beş ya da altı mı? Bu yaşları geride bırakalı çok olduysa ama bale yapanlara hayranlıkla bakıyorsanız geç kalmış sayılmazsınız. Çünkü artık 60 yaşında olsanız bile babetlerinizi giyip, çalışmaya başlayabilirsiniz. Dünyada "ballet fusion" olarak bilinen, yetişkinlere özel bale dersleri İstanbul'da da verilmeye başlandı. Bu derslerle yürüyüş ve duruş bozuklukları düzeldiği gibi, yağların kilo olarak vücuda yerleşmesi de engelleniyor. Özellikle kalça bölgeleri kasları sıkılaşarak, toparlanması sağlanıyor.
ESNEK BİR VÜCUT İÇİN Darüşşafaka Gymnasium Sports Center'da uygulanmaya başlanan yetişkinler için bale kursu, İstanbul Devlet Opera ve Bale sanatçıları Nur ve Nil Berkan kardeşlerin danışmanlığında gerçekleştiriliyor. Haftada iki gün, bir saat süren derslere bir ay devam ederek temel pozisyonlar olan kol, ayak, baş tutuşlarını öğrenmek mümkün. Nil Berkan verdikleri bale eğitiminin yararlarını şöyle açıklıyor: "Kişiyi terletmeden ve yormadan çalıştırıyoruz. Derslerimiz adale sistemini son derece düzgün bir hale getiriyor. Özelikle kalça adalelerini arkaya doğru topluyor. Asıl amaç vücuda esneklik ve zarafet kazandırmak. Sürekli bilgisayar başında oturanlar veya ev kadınları için çok faydalı. Her ne kadar ev işi yapmak kaba bir yorgunluk verse de, kas çalıştırmıyor." Yine de bu bale derslerinin kısa vadede kilo vermek gibi hedefleri yok. Ancak gözle görülebilir bir farklılık olması için minimum 3 ay bu kursa devam etmek gerekiyor. Danışmanlarına göre katılımcılar bu sürenin sonunda kendi bedenlerine hakim olduklarını hissedebiliyor. Balenin psikolojik olarak da rahatlatıcı bir etkisi var. Semra Onal (45) ilkokulda bale yaptığını ama daha sonra imkan bulamadığından devam edemediğini söylüyor. Bu nedenle tekrar bale yapma fırsatını kaçırmak istememiş. Leyla Kaygusuz ise ilk defa bale yapanlardan: "Bale izlemek çok hoşuma giderdi. Böyle de bir fırsat olunca katılmak istedim. 3 yaşında bir kızım var. Bir yıl sonra o da baleye başlayacak ve beraber yapacağız. Daha bilinçli öğrenmesine yardımcı olabilirim." Ballet fusion, bundan altı yıl önce Amerika'da ortaya çıkmış. Bale sanatçıları ve sporcuların yaptıkları detay kas çalışmasının, bale yapmamış kişiler için uygulanan sadeleştirilmiş hali olarak biliniyor. Tüm dünyaya yayılması ise Sex and the City dizisinin yıldızı Sarah Jessica Parker'ın sahiplenmesiyle olmuş. Klasik bale eğitimi alan Parker'ın yetişkinlere bale yapmayı öğreten pek çok video kaseti bile var. Nur Berkan da Türkiye'de kadınlar arasında baleyi yaygınlaştırmak için böyle bir kaset hazırlamayı düşünüyor. Çünkü Türk kadınlarının pek çoğu kilolu olduğu için spor yapmaktan çekiniyor. Oysa ki balede hız olmadığı için bir yerinizi incitme ihtimaliniz yok.
GÖSTERİLERİ VAR Ballet fusion'un en önemli özelliği şimdiye kadar hiç bale yapmasa da, isteyen herkesin katılabilmesi. Çünkü amaç baleyi bir meslek haline getirmek değil. Ancak 65 yaş üstündekilere ve yüksek tansiyon hastalarına önerilmiyor. 30 yıldır spor yapan Nükhet Serbest (59), hiçbir şeyden geri kalmak istemediği için bale yapmaya başladığını söylüyor: "Baleye torunum başlamıştı. Ben de yapmak istedim. Küçükken bale yapmaya çok hevesim vardı. Kısmet bugüneymiş." Yaklaşık on öğrencinin katıldığı bu bale çalışmaları sonuçsuz kalmayacak ve yıl sonunda bir gösteri düzenlenecek. Yeni balerinler her ne kadar profesyonel olmasalar da, öğrendiklerini sergileyebilecek.
Ece Koçal
|
|
|
|
|
|
|
|
|