Gıda güvenliğine ilişkin son yönetmeliğe göre sokakta satılan şalgam suyu da kokoreç de ambalaja giriyor. Ambalajın üzerinde üretim tarihi bilgileri olacak.
AB'ye uyum sürecinin en önemli halkalarından biri olan gıda güvenliğinde ard arda yayınlanan yönetmeliklerin sonuncusu, piyasada yerleşmiş pek çok alışkanlığı değiştiriyor. 30 Mart 2005 tarihli Resmi Gazete'de yürürlüğe giren ve uygulanma sürecinde işyerlerine 1-3 yıl arasında süre verilen yönetmelik uyarınca açıkta satılan ayran, süt, şalgam, meşrubat ve meyve suyu gibi sıvı gıdaların kutuya girmesi ve üzerinde üretim bilgisi olması gerekiyor. Restoranda satılan kokoreçte sorun olmazken, aynı kokoreç paket halinde başka bir yere gidecekse, yine üzerinde etiket bilgilerinin olması ve soğuk zincirin kırılmaması gerekiyor. Gıda ve Gıda ile Temasta Bulunan Madde ve Malzemelerin Piyasa Gözetimi, Kontrolü ve Denetimi ile İşyeri Sorumluluklarına Dair Yönetmelik, yerleşik pek çok uygulamayı ortadan kaldırıyor.
ETİKET BİLGİSİ ŞART Yönetmeliğe göre sebze-meyve dışında açıkta gıda maddesi satışına yasak geliyor. Pirinç, bulgur gibi dökme ürün satışında bile büyük ambalajlarda etiket bilgilerinin olması gerekiyor. Daha çok semt pazarlarını etkileyecek olan bu değişikliklerde soğuk zincirde satılması gereken peynir ya da tavuk gibi ürünler eğer taşınabilir buzdolabı varsa açıkta etiket bilgileriyle satılabilecek. İstanbul Tarım İl Müdürü Ahmet Kavak, "İster çadırda, isterse kamyonda satılsın, seyyar buzdolabı ve etiket bilgisi varsa sorun yok" diyor. "Peki ya kokoreç" diye sorduğumuz Kavak "Üretildiği yerde satışa sunulurken, pastayı, kebabı ya da kokoreçi kapatamazsınız. Ancak pakette bir yerden bir yere naklediliyorsa sorun var" diyor.