|
|
Doğan CEO'su Darbaz'dan gelen yanıt...
Dışbank'ın Fortis'e satışına yönelik değerlendirme yazıma Doğan Holding CEO'su Tufan Darbaz'dan uzun bir yanıt geldi. Eleştiriler seviyeli bir uslüp ile kaleme alınmıştı. Yayınlamadan önce Darbaz ile konuştum. Temel anlaşmazlık noktamızı Doğan Grubu'nun, Dışbank'tan (özellikle Petrol Ofisi'nin satın alınması sırasında) kullandığı krediler oluşturuyordu. Kendisine şunları söyledim: "Yazımda yer alan kredi miktarları bizzat İş-Doğan ile Petrol Ofisi'nin birleştirilmesi sırasında kamuoyuna açıklandı. Benzer bir rakam Doğan Holding'in Hürriyet'te yayınlanan (9 Ocak 2002) ilanında da yer aldı. Grup kredilerinin riskli kredi kapsamına girip girmeyeceği ise tartışılabilir. Ancak tartışmayı sürdürmenin anlamı yok. Dilerseniz, bu konudaki eleştirinizi es geçeyim."
Dışbank mı Yapı Kredi Bankası mı? Darbaz ise "Amacım sizi bilgilendirmekti. Kullanıp kullanmamak sizin takdiriniz. Yanıtlarımın Dışbank ve Doğan'ın içinde yer aldığı bir polemiğe dönüşmesini arzulamıyorum" dedi. Yani o noktaya geri dönmeyeceğim... Diğer yanıtlara gelince. Darbaz, Dışbank'ın pahalıya satıldığını ima ettiğimi sanarak beni şöyle eleştirmiş: "Aktif büyüklükleri içerisinde bankaların payını alarak hesapladığınız değerleme sonucu vardığınız fiyat, karşılaştırma yaptığınız bankaya (Yapı Kredi) verilen fiyattan % 41 daha pahalıdır hükmü, ekonomik gerçeklerden tamamen uzaktır. Doğru karşılaştırmaları, verilen değerin özkaynağın kaç katı olduğuna bakarak yapabilirsiniz. Bizim satışımızda bu değer 1.91'dir. Diğerlerini siz kendiniz bulup hesaplayabilirsiniz." Kendisine söyledim ama yine de yazayım. ' Dışbank pahalı değil, Yapı Kredi Bankası ucuza satılıyor' tespitini yaptım. Nitekim, Darbaz'ın hesabını baz aldığımızda, Yapı Kredi Bankası'nın 6.3 milyar dolar üzerinden el değiştirmesi gerektiği sonucuna varırız (4.6 katrilyon öz sermaye rakamı üzerinden). Halbuki banka 2.7 milyar dolar üzerinden Koç-Unicredito ortaklığına satılıyor. Doğrudur, bir bankanın değerini sadece özkaynakları belirlemiyor. Serbest sermayesi, batık kredi oranı, piyasa payı, müşteri kalitesi ve yaygınlığı gibi bankanın değerini etkileyen teknik hesaplamalar söz konusu. Yine de Türk bankacılık sektörünün yüzde 8.4'ünü, toplam kredi kart pazarının yüzde 16'sını temsil eden YKB'nin ucuza satılmadığını kim söyleyebilir? Kabul etmek gerekiyor; Dışbank'ın satışı sektör acısından dönüm noktasıdır. Türk bankalarının satın alınma değerlerini yükseltmiştir.
İş kredisi Hürriyet'e sermaye oldu Darbaz ayrıca "Doğan Grubu bankayı 90 milyon dolara değil, 145 milyon dolara almıştır. 63 milyon dolar da nakit sermaye enjekte etmiştir. İş Bankası'ndan 1994 yılında alınan krediler de Dışbank'ın satın alınması için değil, Hürriyet'in sermaye artışında kullanılmıştır" bilgisini verdi. Son bir not da Dışbank'ın geçmiş dönemde taşıdığı kredi riskleri konusunda hiçbir bilgiye sahip olamadan yazan arkadaşlara... Lütfen bankanın 2000'den başlayarak bilanço dip notlarına, gruba kullandırılan kredilere ve bankanın özkaynaklarına bakın. Petrol Ofisi'nden kaynaklanan borçların nasıl ve hangi yöntemle tıkır tıkır ödenmeye başlandığını anlayın. Sonra geçmişte endişe içeren yazılar yazanları eleştirin. Bunları bildiğim için Dışbank'ın son 5 yıldır geldiği noktayı takdir ediyorum. Bu nedenle Doğan'ı kutlarken, hepinizden daha samimiyim.
|