Türkiye genelindeki trafik sinyalizasyon ihalelerinde tekel oluşturduğu ve bu alandaki üreticilerle, "Rekabet Kanunu'na aykırı hükümlerle bayilik sözleşmesi yaptığı" iddia edilen Siemens'in yönetimi dün basının karşısına çıktı. Siemens Yönetim Kurulu Başkanı Zafer İncecik, "Pazardaki payımız en iyi satış yapıldığı zamanda dahi yüzde 30'u geçmedi. Yüzde 30 ile tekel yaratmak söz konusu olur mu?" diyerek konuyu yargıya götürmeye hazırlandıklarını söyledi. Rekabet Kurulu'nun, bayilerle yapılan sözleşmelerde Rekabet Kanunu'nun ihlal edildiği savı ile 10.2 trilyon liralık ceza verdiği Siemens'in bu kararla ilgili Danıştay'a temyiz davası açacağını bildiren İncecik, Doğan Grubu'na da tazminat davası açacaklarını kaydetti. İncecik, "Danıştay kararını verene kadar bu konuda mahkum olmuş sayılmayız" diyerek şu açıklamalarda bulundu:
*2000-2001 yılında Türkiye ciddi bir kriz yaşadı. Krizde bizim gibi diğer firmalar da yara aldı. Bazı şirketler bize gelip artık üretime devam etmek istemediklerini, bayimiz olmak istediklerini bildirdiler. 6 tane firma ile bayilik sözlemesi imzaladık. Bundan sonra hiçbir zaman fiyatlarda10 katlık bir artış yaşanmadı.
*2003 sonuna doğru bir bayimize sözleşmedeki vecibeleri yerine getirmediğini bildirdik ve bunları düzeltmezse bayilik anlaşmasını fesh edeceğimizi söyledik. Daha sonra bu bayimiz bizde çalışan 3 kişinin Amber adında bir şirket kurduğu ve 4 bayimizin de buna ortak olduğunu ihbar etti. Bunu öğrenir öğrenmez Amber'de çalışanların iş akitlerini feshettik.
*Sözleşmesi iptal edilen bayinin ihbarı üzerine Rekabet Kurulu bir soruşturma başlattı. Bu sırada bize sözleşmelerde bazı maddelerin mevzuata uygun olmadığı bildirildi. Biz de o maddeleri değiştirdik. Bu maddelerden biri de bayilere koyduğumuz 3 yıl boyunca üretim yapma yasağı idi. Bunu kadırdık, bizden ayrılan bayi ise 1.8 trilyon lira ciro yaptı. Bu nedenle biz de ona kopya davası açtık.
*Türkiye'de sinyalizasyon pazarının büyüklüğü 5 ile 10 milyon dolar arasında değişiyor. Bizim buradan aldığımız en iyi pay 2.2 milyon dolar civarında. Üstelik yoğun rekabet var. Piyasadaki 80 firmanın 10'u da üretici konumda.