Sezer, yabancıların medyada çoğunluk hissesi sahibi olmasına olanak sağlayan yasayı 'ülke çıkarları gözetilmeli' diyerek veto etti.
Medyada yüzde 100 yabancı sermaye hâkimiyetine veto
Cumhurbaşkanı yabancıların medyada çoğunluk hissesi sahibi olmasına ve etkin hale gelmesine olanak sağlayan yasayı 'ülke çıkarları gözetilmeli' diyerek veto etti.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yabancıların medyada çoğunluk paylarına sahip olmasına ve etkin hale gelmesine olanak sağlayan yasayı veto etti. Cumhurbaşkanı, 'Bankalar Kanunu ile Radyo ve Televizyonların Kurulu ve Yayınları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye gönderdi. Yasanın getirdiği en önemli değişiklik, yabancıların, bir radyo veya televizyonu (yüzde 100 hisseyi) tamamen satın alabilmesine olanak tanıyordu. Ancak yasada, yabancıların çoğunluk hissesine sahip olacağı radyo veya televizyon sayısının ülkedeki ulusal yayın yapan radyo ve televizyonların yüzde 25'ini geçemeyeceği hükmü yeralıyordu. Veto gerekçelerinin başında ulusal çıkarlar ve kamu yararını gösteren Sezer, şu noktalara dikkati çekti:
*Radyo ve televizyon yayın kuruluşlarının toplumu etkileme gücü yayın izni verilmesinde yerli ve yabancı tüm yayıncılar yönünden çok seçici davranılmasını, ülke çıkarlarının gözetilip kollanmasını gerektirmektedir.
*Geçmiş deneyimler, yayıncılığın kimi ticari ve öznel nedenlerle nasıl kullanıldığının örnekleriyle doludur. Bu deneyimler ortada iken yabancı gerçek ve tüzel kişilere ulusal radyo ve televizyon yayın kuruluşlarının tüm payına sahip olma olanağının sağlanması ulusal çıkarlarla ve kamu yararıyla bağdaşmamaktadır.
REYTİNG ÖRNEĞİ VERDİ Sezer, "TRT kanallarının toplam izlenme payı yüzde 23.58, diğer kanalların izlenme payı yüzde 13.73, yerel televizyon kanallarının izlenme payı ise yüzde 0.55'tir. 24 ulusal kanaldan 6'sının yabancıların eline geçmesi Türkiye'nin kültür yaşamını, demokrasisini, ulusal çıkarlarını, kamu düzenini ve güvenliğini yabancıların etki alanına açık duruma getirecektir" değerlendirmesinde bulundu. Veto edilen tasarıya göre TMSF, başta Uzanlar'dan elkonulanlar olmak üzere elinde tuttuğu malları sattığında, bu satışa ilişkin ihaleler iptal edilirse satılan mal, alıcıdan geri istenmeyecekti. Sezer, bu düzenlemenin hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmadığına işaret etti.