Bunlar kadınlarda cinsel sorun nedeni!
Sistemik Hastalıklar Şeker hastalığı, kalp hastalığı, hipertansiyon, yüksek kolesterol düzeyleri gibi çeşitli sistemik problemler, ateroskleroz (damar sertliği) gibi damar yapısına ait sorunlar ve sigara alışkanlığı gibi nedenlerle, cinsel organlara kan akımı bozulabilir.
Nörolojik Nedenler Nörolojik hastalıklar veya çeşitli nedenlerle (diyabet, travma, cerrahi girişim gibi) sinir zedelenmeleri sonucunda beyinden cinsel organlara giden mesaj engellenir. Omurilik yaralanmaları, epilepsi (sara), multipl skleroz, serebrovasküler (beyin damarlarına ait) hastalıklar, Alzheimer ve Parkinson hastalıkları, sinir sistemine ait enfeksiyonlar nedeniyle cinsel işlev bozukluğu oluşabilir. Histerektomi (rahmin alınması) gibi üreme organlarına ait cerrahi girişimler ile mesane ve bağırsağa yönelik operasyonlar sırasında oluşabilen sinir zedelenmeleri de, cinsel işlev bozukluğuna yol açabilmektedir.
Tedavi ve İlaçlar Çeşitli tedavi yöntemleri, bazı ilaçlar ve madde kullanım alışkanlıkları, cinsel yaşamı çeşitli yönlerden etkiler. Kalp hastalıkları, hipertansiyon, depresyon, hormonal problemler, kanser ve mide şikayetlerinin tedavisinde kullanılan kimi ilaçlarla bazı idrar söktürücüler ve kemoterapi, radyoterapi gibi tedaviler, adet düzeninin, cinsel organların yapısının ve sonuçta cinsel işlevlerin bozulmasına yol açabilmektedir. Bu gibi durumlarda ilacın dozu, tedaviyi aksatmayacak biçimde azaltılabilir, daha az yan etkisi olan bir ilaçla değiştirilebilir veya bunların mümkün olmadığı hallerde, cinsel işlevleri düzenleyici yöntemler tedaviye eklenebilir. Sigara, alkol, madde kullanım alışkanlıkları da, bir süre sonra cinsel işlev bozukluğuna yol açmaktadır.
MENOPOZ Menopozla birlikte azalan östrojen hormonuna bağlı olarak, vajinanın boyutlarında küçülme ve ıslaklığında azalma sonucu, cinsel ilişki sırasında ağrı oluşumu nedeniyle sekse olan ilgi azalır.
PSİKOLOJİK NEDENLER Çocukluk çağı, yetiştirilme tarzı ve bu dönemde kazanılan yaşam deneyimleri, alışkanlık ve takıntılar bireyin hayatının sonraki aşamalarını etkiler. Bozuk aile ilişkileri içinde, yanlış cinsel bilgilerle büyüyen ya da çocuklukta cinsel travma yaşayan bireylerde, cinsel işlev bozukluğu oluşabilir.
HORMONAL BOZUKLUKLAR Üreme organlarının gelişmesini ve cinsel aktivitenin çeşitli aşamalarının gerçekleşmesini sağlayan hormonların kandaki düzeyleri azaldığında, cinsel işlev bozukluğuna rastlanabilir. Özellikle, yumurtalıkları alınan kadınlar bu problemi yoğun olarak yaşamaktadır.
CERRAHİ GİRİŞİMLER Üreme organlarına ait çeşitli cerrahi girişimler sinir zedelenmesine yol açabilmenin yanı sıra, hormonal dengeyi bozabilmekte ve vücutta meydana getirdiği değişiklikler nedeniyle de cinsel işlev bozukluğuna sebep olabilmektedir. Özellikle memenin alınması veya mesane ve bağırsağa yönelik operasyonlar nedeniyle, kadının bedenini algılayışı bozulabilmekte ve cinsel yaşamı da etkilenebilmektedir.
|