Anneler endişe ediyor ama önlem alamıyor
Belçika'da, annelerin çocuklarıyla ilgili kaygılarını ortaya koymayı hedefleyen uluslararası bir çalışma başlatıldı. Çalışmanın ilk verileri, annelerin en büyük endişelerinin sağlık, beslenme ve aşı sorunlarına ilişkin olduğunu gösteriyor
Rixensart, Belçika'da, ocak ayında başlatılan öncü nitelikli, uluslararası bir sosyolojik çalışmanın sonuçları, annelerin küçük çocuklarıyla ilgili en başta gelen üç kaygısının sağlık, beslenme ve aşı sorunlarına ilişkin olduğunu gösteriyor. Ne var ki, aynı çalışmada, annelerin çocuk bezi markası seçmek için verdikleri uğraşın, çocukluk çağı hastalıklarına karşı aşı seçmekten üç kat daha fazla olduğu da ortaya çıktı.
Sonuçlar Eylül'de Çocukluk çağı hastalıklarından korumada son 10 yıl içinde ciddi kazanımlar elde edildiğini belirten uzmanlar, annelerin yüzde 87'sinin herhangi bir sağlık şikâyetinde çocuklarını doktora götürdüklerini belirtiyor. Ancak aynı çalışma sonuçları, annelerin yüzde 46'sının çocuklarını aşı yaptırmaya götürdüklerinde çok heyecanlı ve huzursuz olduklarını, aşılar hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarını da ortaya koyuyor. Bu pilot veriler üzerine, 21. yüzyılda annelerin çocuklarıyla ilgili kaygılarını, umutlarını ve neler yaptıklarını daha iyi incelemek için geçtiğimiz ay, GlaxoSmithKline firmasının desteği ile Belçika'da geniş çaplı bir uluslararası tarama çalışması başlatıldı. "My Generation" sosyolojik çalışması, bilim ve teknolojide büyük gelişmelerin olduğu son 10 yıl içinde, annenin evdeki koruyucu rolünün nasıl değiştiğini inceleyecek. My Generation çalışması Amerika, Avrupa ve Asya'da, dünya çapında 14 ülkede binlerce anneyi tarayacak. Ara sonuçları Mayıs 2005'te ilan edilecek olan çalışmanın nihai sonuçları, Eylül 2005'te Polonya'da açıklanacak.
KOLAY AŞI TAKVİMİ Pek çok dünya ülkesinden sağlık editörlerinin katıldığı "My Generation" Medya Toplantısı'nda, uzmanlar DTPa (Difteri, tetanos ve boğmaca karma aşısı) aşılarına da dikkat çektiler. Anne babalara, çocuklarını giderek artan sayıda hastalığa karşı aşılatmaları gerektiğini hatırlatan uzmanlar, bu durumun karmaşık ve yoğun bir aşı takvimi gerektirdiğini açıkladılar. Uzmanlara göre, kombine aşılar kullanıldığında hem aşı takvimi hafifliyor, hem de çocuğa uygulanan enjeksiyon sayısı azalıyor.
|