Tarihi yarımadanın 'dokusu' değişiyor
Eminönü'nde faaliyet gösteren yaklaşık 5 bin toptancı, atölye ve imalathane, 2006 yılının başına kadar organize sanayi bölgelerine taşınacak.
Eminönü Belediyesi'nden aldığı bilgiye göre, Şubat 2000'de Eminönü Belediye Meclisi'nin aldığı kararda, İstanbul'un en önemli ticaret merkezlerinden biri olan ilçedeki imalathane ve toptancı esnafının 3 yıl içinde organize sanayi bölgelerine taşınması öngörüldü.
Belediye Meclisi, son olarak taşınma süresini 31 Aralık 2004 tarihine kadar uzattı. Ancak Türk Ceza Kanunu'ndaki değişiklikler nedeniyle, ilçe sınırları içerisinde faaliyet gösteren 4 bin 834 imalathane ve toptancı esnafı 2006 yılı başına kadar organize sanayi bölgelerine taşınmak zorunda.
Alınan karar çerçevesinde, 857 kuyumcu atölyesi, 233 gümüş atölyesi, 22 ramatçı, 1433 ayakkabı ve taban imalathanesi, 79 terlik ve aksesuarları imalathanesi, 20 perde dikim atölyesi, 78 marangoz atölyesi, 32 alüminyum doğrama atölyesi, 43 deri giyim atölyesi, 33 hediyelik eşya atölyesi, 167 matbaa, 712 tekstil ve konfeksiyon toptancısı ile 1125 adet çeşitli atölye de, ilçe dışındaki Kuyumcukent, Tekstilkent, Matbaacılar Sitesi gibi organize sanayi bölgelerine taşınacak.
Daha önce ilçe dışına çıkarılması öngörülen bazı işyerlerinin durumunu da 19 Şubat 2004'te yaptığı toplantıda ele alan Belediye Meclisi, ''Bölge halkının ihtiyaçları çerçevesinde insan sağlığına zarar vermemeleri, çevre kirliliğine yol açmamaları ve iş güvenliğiyle ilgili düzenlemelere aykırı davranmamaları'' koşuluyla kalmalarına izin verdi.
Buna göre, ''El işçiliği ile bakır ve turistik eşya işleme, elektronik eşya tamiri (TV, radyo, bilgisayar, fotoğraf makinesi vb), bilgisayarla renk ayrım ve grafik, cilt bakımevi (kitap, defter, atlas vb), halı, kilim, yorgan işleme ve tamir, terzi, kuru temizleme, oto lastik tamir, camcı, odun ve kömür satış, LPG irtibat bürosu, marangoz (makine kullanmamak ve cila yapmamak kaydıyla), alüminyum, demir doğrama irtibat büroları, ilçede kalacak.
YENİ KONUT ALANLARI
Eminönü'nü koruma amaçlı hazırlanan 1/1000 ve 1/5000'lik imar planları da, geçtiğimiz ay Anıtlar Kurulu'nda onaylandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Eminönü Belediyesi'nin ortak çalışmasıyla hazırlanan imar planına göre, koruma bölgesi dışında kalan özellikle Gedikpaşa ve Laleli gibi semtlerde, eski eser olmayan binalarda Eminönü Belediyesi imar durumunu tanzim edecek. Koruma bölgelerinde kentsel tasarım rehberi ve kentsel tasarım projeleri hazırlandıktan sonra uygulama yapılabilecek.
Planda Süleymaniye, Nişanca ve Gedikpaşa gibi semtlerde uygulanacak kentsel dönüşüm projeleri ile tüpgeçit yapımıyla ilgili düzenlemeler var. Koruma bölgeleri Sirkeci, Kapalıçarşı hanlar bölgesi, Cankurtaran ve Sultanahmet olarak belirlenirken, planda Gedikpaşa, Laleli'nin alt bölgeleri ve Süleymaniye konut alanı olacak.
İlçenin tekrar yerleşime açılmasıyla birlikte 55 bin 635 olan Eminönü nüfusunun 100 bine çıkması bekleniyor.
Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, ''tarihi yarımadanın, kültür, turizm ve ticaret yaşamının merkezi olacağını'' belirterek, bölgeyi eskiden olduğu gibi yerleşime açmayı düşündüklerini söyledi.
''Çünkü insanın yaşamadığı yerleri korumak da, yaşatmak da mümkün değil'' diyen Er, bu çerçevede imalathane ve toptancıların Eminönü dışındaki organize sanayi bölgelerinde faaliyetlerine devam etmeleri yönündeki çalışmalara hız verdiklerini bildirdi.
Er, ''Belediye olarak planlamaları yaptık, araştırmaları tamamladık ve süreyi koyduk. İlçemizde yer alan toplam 4 bin 834 imalathane ve toptancı esnafı, 2006 yılının başına kadar organize sanayi bölgelerine gidecek'' diye konuştu.
Eminönü'nün, gerek altyapı, gerekse üstyapı açısından imkanlarının sınırlı olduğunu ifade eden Nevzat Er, ''Bu uygulama, uzun yıllardır üzerinde mutabık kalınmış ve sadece konjonktürel nedenlerle gecikmiş bir uygulama. Belediye olarak, taşınması gereken tüm işletmelere her türlü kolaylığı göstereceğiz. Eminönü'nde ticaret olacak, kültür ve turizm ağırlık kazanacak'' dedi.
(AA)
|