kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kırmızı et ve hareketsizlik cinsel gücün düşmanı
Hormon eksikliği bunlara neden olur
Kendinizi test edin

Kırmızı et ve hareketsizlik cinsel gücün düşmanı

Uzmanlar, andropozdan kaçınabilmek için kırmızı etten ve hayvansal yağdan uzak bir beslenme modeli öneriyorlar. Kırmızı etin yerine geçebilecek proteini soya ve yan ürünlerinden almak gerekiyor. Haftada beş gün, yarım saat; yürüme, bisiklet gibi hafif egzersizler de andropozdan korunmak için gerekli

Andropozdan korunmanın yolu; sağlıklı beslenme ve egzersizden geçiyor. Yediklerine dikkat edip, düzenli olarak spor yapanlar, andropoz sıkıntılarından önemli ölçüde korunuyor. Intermed'den Anti-aging Uzmanı Dr. Hasan İnsel ve Üroloji Uzmanı Dr. Serdar Erkan, andropoz ile ilgili sorularımızı yanıtladı...

Anti-aging ile andropoz önlenebilir mi?
Anti-aging tedavisini bilinçli olarak uygulayan kişi zaten andropoza girmez. Bilinçli beslenme, spor ve gerekirse hormon takviyesi ile andropozdan korunabilir. Ancak buna karşın tedavi programlarına destek gerekirse, o zaman kişinin hormon profilini çıkartıp gerektiğince hormon takviyesi yapıyoruz. Kaybolan hormon yerine konuyor ya da eksilen tamamlanıyor. Hormon durumu tedavinin ardından izleniyor. Eğer vücut eksilen hormonu kaybetmiyorsa, tedavi sürüyor, hormon seviyesi normal durumda tutulabiliyorsa, o halde kesiyoruz.

Hormon replasman (yerine koyma) tedavisi nasıl oluyor?
Hormon profili çıkartılması lazım, çünkü hormon ilaçları o kadar da masum değildir. Ezbere alınamazlar. Hangi hormonun vücutta eksikliği varsa, onun verilmesi gereklidir. Bu nedenle, 35 yaşından sonra erkekler için hormon testlerinin yapılmasını istiyoruz. 35 yaş hormon düzeylerinin en etkin olduğu dönemdir. Andropoz yaşı olarak bilinen 40-45 yaşa kadar hormonların hangi düzeyde arttığı da böylece izlenebilir. 45'li yaşlardan sonra azalan hormonlara böylece takviye yapılabilir. Melatonin ne yazık ki çok moda olan bir ilaç. Ancak öyle 'Aklıma geldi, kullanayım' şeklinde tüketilmemelidir. Bazen bu hormon için ilaç almak yerine, hastalara sabahları uyanır uyanmaz gün ışığına beş dakika bakmalarını öneriyoruz.

Tedaviyle, erkek ileriki yıllarda da 35 yaşındaki performansını yakalayabilir mi?
Evet zaten amaç budur. Erkeği, hormonların en etkili olduğu 35 yaşın düzeyine getirmektir. Bunun için eksilen hormonları takviye ediyoruz. Testesteronu en fazla jel olarak veriyoruz. DHEA hap olarak veriliyor. Büyüme hormonu da cilt altına enjeksiyon şeklinde veriliyor. Hastalar kendi kendilerine yapabiliyorlar. Ancak bütün bu tedavi yönteminin doktor kontrolünde yapılması şart.

Hormon tedavisi kimler için sakıncalı?
Prostat kanseri olan kişiye hormon veremezsiniz, meme kanseri olan birine veremezsiniz. Uyku apnesi (solunum durması) olan birinin kullanmaması gerekli.

Andropoz dönemindeki hastaya nasıl beslenmesini öneriyorsunuz?
Hayvani gıdalarla, özellikle de kırmızı etle beslenme, damar ve prostat hastalıklarının görülmesini artırıyor. O halde, andropozdan kaçınabilmek için özellikle kırmızı etten ve hayvani yağdan uzak bir beslenme modeli öneriyoruz. Ancak, protein önemli olduğu için kırmızı etin yerine geçebilecek proteini almak gerekir. Soyanın prostat kanserini önleyici etkisi kanıtlandığı için bol soya ve yan ürünlerini tavsiye ediyoruz. Baklagillerle ve işlenmemiş tahıllarla olan beslenme tarzı, bu dönemde çok daha fazla önem kazanıyor. Kepek ekmeği, sebze, zeytinyağı tavsiye ediyoruz.

Nasıl egzersiz yapılmalı?
Haftada beş gün yarım saat hafif egzersiz öneriyoruz. Yüzme, yürüme, bisiklet gibi egzersiz tarzı sporlar, ruh ve beden birliğini sağlıyor. Kemik yoğunluğu bu dönemde azalıyor. Onu önlemek için de ağırlık çalışmalarını tavsiye ediyoruz.

Bu dönemde antioksidan ve vitamin takviyesi nasıl olmalı?
Antioksidan ve vitamin takviyesi prostat hastalıkları için önemlidir. Selenyum tavsiye ediyoruz, C vitamini tavsiye ediyoruz. Bunun yanında kalsiyum kullanmalarını öneriyoruz. Her ne kadar sebze ve meyve ile düzenli beslenen biri vitaminlerini tam olarak alsa da, bu dönemde vücudun bazı vitaminleri dışardan ek olarak almasında yarar vardır. B kompleks vitaminlerinin sinir sistemi üzerinde de etkisi vardır. Andropoz dönemindeki erkekler için yararlı olabilir. Bunun dışında E vitamini konusu tartışmalı. Bu nedenle çok önermiyoruz. Bazen prostat kanseri olanlarda veriliyor.

Babanın andropoza giriş yaşı oğlunu da etkiler mi?
Menopoz gibi ele almamak gerekir. Menopoza giriş döneminde annenin hangi yaşta menopoza girdiği önemlidir. Ancak, andropoz kişiye göre değişir. Çevre şartları ve kişinin genel sağlığı andropozu etkilediği için baba yaşı burada belirleyici değildir.

Erkeklerde osteoporoz (kemik erimesi) tedavisi kadınlarla aynı mıdır?
Aynıdır. Eğer osteoporoz varsa, kalsiyum ve özel haplarla destekleyici bir tedavi öneriyoruz. Ancak bu tedavinin de kulaktan dolma bilgilerle yapılması sakıncalıdır.

DHEA tedavisi nasıl yapılır?
DHEA hormonu yaşla birlikte azalır. Yılda yüzde iki oranında düşer. Bu nedenle, hormon profili çıkarttıktan sonra üç ya da altı ay süreyle, günde 50 mg verebiliyoruz. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor, Alzheimer (unutkanlık) hastalığı üzerinde pozitif etki yapıyor. Bir yıllık uygun tedaviden sonra kemik yoğunluğu artar, yağ kitlesi düşer, kas gücü artar, fiziksel ve ruhsal iyilik hali gelir. Ancak, bu tedavi için uzun süreli çalışmaya ihtiyaç vardır.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Ailesinde Meme Kanseri Olana Genetik Test Öneriliyor
 Günde Bir Bardak Portakal Suyu Riski Azaltır
 'memedeki Her Kitle Kanser Değil Ama İyi Araştırılmalı'
 Beslenmede Değişiklik Yapma Zamanı!
 Elma Dişleri Güçlendirir
 Prostat Kanseri Sinsi İlerliyor
 Şiddet Filmi İzleyen Çocuk Yakınları İçin Endişe Ediyor
 İyi Bir Uyku Partneri Misiniz?
 Yetersiz Uyuyan Şişmanlıyor
 Sevgili Rolündeki Kadın Kaybolan Özgüveni Tamir İçin...
 Rejim Bebekleri Tehlikede
 Kırmızı Et Ve Hareketsizlik Cinsel Gücün Düşmanı
 Kendi Kendine İlaç Almak İktidarsızlıktan Kurtarmıyor
 Aman Diyetinizi Bozmayın
Sponsor tamam, 'Yıldızların Altında' perdeyi açıyor
Sponsor tamam, 'Yıldızların Altında' perdeyi açıyor
Yaklaşık bir yıl önce start alan ama sponsor bulunamaması nedeniyle...
Baştan aşağı yalan söylüyorlar
Baştan aşağı yalan söylüyorlar
Kültür Bakanlığı'nın her yıl özel tiyatrolara verdiği ve bu sene 1...
Son durak Nişantaşı'ydı
Son durak Nişantaşı'ydı
Son iki yıldır olduğu gibi bu yıl da "Nişantaşı Sokak Partisi"...
Hollywood için öpüşecek
Hollywood için öpüşecek
Hintli oyuncu Aishwarya Rai, geçtiğimiz günlerde bir televizyon...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.