Halis Toprak 453 milyon dolar olan borcunu faiziyle birlikte 12 yılda ödeyecek. Toprak'a ait gayrimenkuller TMSF'ye devredilecek. Şirketlerin yöneticilerini de Fon atayacak.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile Toprak Grubu arasında; grubun Fon'a olan borçlarının ödenmesine yönelik olarak protokol imzalandı. TMSF'den yapılan açıklamada, Toprak Grubu'nun 30 Eylül 2004 itibariyle borcunun toplam 453 milyon 30 bin dolar olduğu açıklandı. Toprak, bu borcun 2005 yılından başlamak üzere 10 yılı ana para, 2 yılı faiz olmak üzere toplam 12 yılda ödemeyi taahhüt etti. Toprak Grubu ile yapılan protokolün Fon'un banka hakim ortakları ile ilgili sahip olduğu yasal yetkilerin rızaen uygulanması anlayışı temelinde hazırlandığı belirtilerek, anlaşmanın banka hakim ortağı olan Halis Toprak'ın doğrudan ya da dolaylı sahip olduğu varlıklara Fon'un her an tasarruf edebileceği güçlü bir teminat sistemiyle desteklendiği kaydedildi.
GAYRİMENKULLER FON'UN Bu çerçevede Toprak'a ait bazı gayrimenkuller borca karşılık Fon'a devredilecek ve diğer bazı gayrimenkuller üzerine de ipotek konulacak. Ayrıca grup firmalarının hisseleri Fon tarafından rehin alınacak ve firmalara Fon tarafından yönetim ve denetim kurulu üyeleri atanacak. Protokole göre, grubun sahip olduğu ve üretim faaliyetlerine katkısı olmayan şirketlerde dahil varlıklar satılacak. Faaliyetine devam eden şirketlerden yaratılacak kaynaklar ise borçlara mahsuben TMSF'ye devredilecek. Anlaşmaya ilişkin yapılan açıklamada TMSF, imzalanan protokolün detaylarının daha sonra açıklanacağını belirterek "TMSF yasaların kendisine yüklediği görev ve yetkilerin bilincinde olarak, Fon'a devredilen bankaların kamuya maliyetini en aza indirme çabalarını sürdürmektedir" şeklinde açıklama yaptı.
2001'DE EL KONDU Toprakbank Kasım 2001'de BDDK kararıyla TMSF'ye devredilmiş ve 2002'de satışı için açılan iki ihalenin de başarısız olmasının ardından Eylül 2002'de bankacılık yapma ve mevduat kabul etme izni kaldırılarak Bayındırbank bünyesinde devren birleştirilmesine karar verilmişti. TMSF, 1997'den itibaren hisseleri, yönetimleri ve denetimlerini bünyesine aldığı bankaların toplam maliyetinin 46 milyar dolar olduğunu açıklamıştı. Sonuncusu Temmuz 2003'te İmar Bankası olmak üzere toplam 22 bankayı devralan TMSF'nin bünyesinde sadece Bayındırbank kaldı.