|
|
|
|
Otel olan Samode Sarayı ve hüzünlü Taj Mahal
Hindistan'a gidenler ya çok etkilenir ya da nefret eder. Bu ülkede keyifli vakit geçirmek için seyahati sevmek yetmiyor, mistik öğretilere meraklı olmalısınız.
Ülkenin her yanından yüzlerce insan yürüyerek Varanasi'ye gelir. Gün ağarırken kutsal Ganj Nehri'nde yıkanarak günahlarından arındıklarına inanırlar. Kuzey Hindistan seyahatimde gördüğün Varanasi'deki bu töreni gitmeden biliyordum, bazı resimler görmüştüm. Ama bazı şeylerin etkisi yaşarken müthiş farklı oluyor. Bir yanda kilometrelerce yol yürümüş ama yorgunluk belirtisi olmadan yıkanan insanlar, bir yanda ölü yakma törenleri. Hindistan Nepal seyahatinde ölü yakma törenlerine sık sık rastlanıyor. İnsanı hayrete düşüren, maddiyattan uzaklaştıran her şey var orada. Hindistan seyahatine gidenlerle konuşunca hemen ikiye ayrıldıkları görülür; ya çok etkilenmişlerdir ya da nefret etmişlerdir ve pisliğinden bahsederler hemen. Evet, temiz bir yer değil. Her şeyi ince eleyip sık dokumamak gerekiyor; her şeye biraz uzak uzak bakacaksınız. İkinci önemli konu, kaldığınız yerlere çok dikkat edeceksiniz. Mutlaka saray otellerde kalacaksınız. Üçüncü önemli konu ise çok iyi bir rehberiniz olacak; sarayların, tapınakların hikayelerini bilen. Mihracenin kızının nasıl olup da şoför ile kaçtığı dedikoduları da işin süsü olur.
HER KENTİN HİKAYESİ FARKLI Ama Hindistan'a keyifli bir seyahat için sadece seyahat etmeyi sevmek yeterli değil, mistik öğretilere biraz meraklı olmalı ki ülkenin farklı havasını anlamak mümkün olsun. Başka türlü oralardaki güzellikleri görmek, anlamak pek mümkün değil. Hindistan programımda Delhi, Jaipur, Jodhpur, Udaipu, Varanasi ve Agra'yı gördüm. Devamında da Nepal'de Katmandu ve Anapurna'yı. Hindistan kısmında en beğendiğim yerler Agra, Udaipur ve Jaipur oldu. En etkileyici kısım ise Varanasi. Jaipur programının en hoş yanı Amber Kalesi gezisi ve Samode'a gitmek. Jaipur bölgesinin eski başkenti olan Amber bir tepenin üzerinde. Arabadan inince filler hazır. Sahipleri ile yapılan küçük bir pazarlıkla hemen filin üstüne yerleşiliyor. Daracık bir yoldan tepeye doğru yola koyuluyorsunuz, on dakika civarında sürüyor. Filler ağır ağır, sallanarak tırmanıyor. Bu yolculuk esnasında sağlı sollu küçük mağazalarda Hint işi yatak örtüleri, masa örtüleri tespit ediliyor. Yarım saatlik keyifli bir kale gezisini takiben yürüyerek aşağı inerken bu örtüler yavaş yavaş çantalardaki yerini alıyor. Jaipur'a bir saat mesafede çok az bilinen bir kasaba ise Samode. Samode prensinin sarayı kasabanın tepesinde. Saray otel haline çevrilmiş, tüm odalar birbirinden farklı. Her yerde kadife yastıklarla dolu geniş sedirler, salıncaklar var. Özel bir grup için düzenlenen gala gecesine denk gelirseniz havai fişeklerin ışıkları altında kasabanın görüntüsü çok güzel. Samode'un genç prensine rastlamanın mümkün olduğunu rehber, nedense gururla söylüyor. Prensin sakız çiğnemeyi çok sevdiğini ilave ediyor. Jaipur'dan Agra'ya yolculuk beş saatlik bir kara yolculuğu. 250 kilometrelik mesafe yolların durumu çok parlak olmadığı için beş saat sürüyor. Yol üzerindeki Hayalet Şehir 'Fatehpur Sikri' mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Agra'ya 35 kilometre uzaklıktaki şehir 16. yüzyılda kurulmuş ve çok kısa bir sürede susuzluk nedeni ile terk edilmiş. Her şey gayet iyi korunmuş ve şehir olduğu gibi görülüyor. Seyahatin en önemli kısımlarından biri olan Agra ile ilgili bilinen en önemli yapı tabii ki Taj Mahal. Hikayesi hüzünlü. Şah Cihan'ın sevgili eşi Mümtaz Cihan doğum yaparken ölür. Şah Cihan onun anısına Taj Mahal'ı yaptırır. Yapımı 22 yıl süren Taj Mahal için dünyanın çeşitli yerlerinden ustalar gelir ve dünyanın en güzel yapılarından biri ortaya çıkar. Gün doğarken de, gün batarken de seyretmeye doyum olmayan Taj Mahal seyahatin en önemli noktası.
FİLLERİN ağır ağır sallanarak tırmandığı tepenin üzerindeki Amber Kalesi ile Samode Prensi'nin sarayı Hindistan gezisinin çarpıcı noktalarını oluşturuyor
Ayşe Yağcı
|
|
|
|
|
|
|
|
|