|
|
|
|
Anne adayının az su içmesi vücut şişkinliğini artırıyor
Sanılanın aksine; hamilelik döneminde fazla su içmek değil, az su içmek vücutta şişkinlik ve su tutulumuna neden oluyor. Yeterli miktarda su içen anne adayı; idrar yolu enfeksiyonlarından, kabızlıktan ve hemoroidden korunuyor
Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Alper Mumcu, hamilelikte su ihtiyacıyla ilgili sorularımızı yanıtladı...
* Hamilelikte su tüketimi diğer dönemlere kıyasla artmalı mı? Hamilelikte görülen bazı yakınmaların üstesinden gelinmesi güç olabilir. Bunlardan en önemlileri; kabızlık, idrar yolu enfeksiyonları ve hemoroidlerdir (basur). Yeterli sıvı alımı dışkının yumuşamasını sağlayarak kabızlığı ve dolayısıyla hemoroid oluşumunu engeller. Öte yandan su tutulumu ve şişlikler de çoğu zaman rahatsızlık verici durumlardır. Bu yakınmaları en aza indirmenin yolu da yeterli miktarda su içmekten geçer. Sanılanın aksine; fazla su içilmesi su tutulumuna neden olmaz. Sıvı alımı başından sonuna kadar hamileliğin her döneminde son derece önemlidir. Yeterli bir hidrasyon yani sıvı alımı anne adayının kendini enerjik hissetmesine yardımcı olmasının yanı sıra cilt kuruluğu gibi problemlerin de görülmesini engeller. Ayrıca yeterli sıvı alındığında hem annenin hem de bebeğin kanındaki elektrolit dengesi kolaylıkla sağlanabilir. Hamilelikte salgılanan hormonlar kişinin sıvıları kullanım şeklini değiştirir. Hamileliğin sonlarına doğru kan hacmi yaklaşık bir buçuk katına çıkar. Hamilelik döneminde solunum yolu ile akciğerlerden kaybedilen su miktarı da gebelik öncesine göre daha fazladır.
* Hamilelik döneminde su tüketiminin yetersiz olması ne gibi sağlık sorunları doğurur? Bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı her üç saatte bir kendini yenilemektedir. Yetersiz su alımına bağlı dehidrasyon durumunda amniyon sıvısının miktarı azalabilir. Hamilelikte dehidrasyonun bir başka olumsuz etkisi de; erken doğum ağrılarıdır. Dehidrasyon durumunda salgılanan bazı hormonlar doğum kasılmalarını başlatan hormonu taklit ederek, erken doğum kasılmalarına neden olabilirler. Erken doğum tehdidi tedavisinde ilk yapılan işlemin; damar yolu açarak sıvı verilmesi olduğunun hatırlanması, sıvı alımının önemini belirtmek açısından dikkat çekicidir. Çoğu zaman hafif kasılmalar sadece sıvı verilmesi ile kaybolur gider. Su vücudun taşıma sistemidir. Besin maddelerini ve oksijeni kan yolu ile bebeğe taşıyan sudan başkası değildir. Su aynı zamanda hamilelikte sık görülen ve erken doğum ile düşüklere neden olabilen idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde de aktif rol alır. Yeteri kadar su içilirse idrar seyrelir ve enfeksiyon olasılığı azalır.
* Sağlıklı bir hamilelik için günde ne kadar su içilmeli? Sağlıklı bir hamilelik geçirmek için günde en az 8-10 bardak su içilmelidir. Anne adayı aktif çalışan bir kişiyse veya egzersiz yapıyorsa, alması gereken miktar biraz daha fazladır. Her bir saatlik egzersiz için bir bardak fazla su içilmelidir. Meyve suları günlük sıvı alımında tercih edilebilecek içeceklerdir, ancak bunların fazla miktarda kalori içerdiği unutulmamalıdır. Su hiç kalori içermeyen nadir maddelerdendir. Kahve, çay, kola gibi kafein içeren maddeler idrar söktürücü etki gösterdiklerinden günlük sıvı alımında herhangi bir değer taşımazlar. Bunlar alınan miktardan daha fazla idrar çıkartılmasına ve sonuçta su kaybına neden olurlar.
|
|
|
|
|
|
|
|
|