Suda doğum ağrıyı yarı yarıya azaltıyor
Özellikle Hollanda, Almanya ve Rusya'da anne adaylarının tercih ettiği suda doğum, maliyeti yüksek olduğu için Türkiye'de şimdilik pek rağbet görmüyor. Uzmanlar suda doğumun suyun gevşetme etkisi sebebiyle ağrıları yarı yarıya azalttığını vurgulayarak, bu konuda eğitim almış deneyimli bir uzman eşliğinde yapılması halinde, hiçbir riskinin olmadığını belirtiyorlar
International Hospital Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Operatör Doktor Kübra Taman, uzun yıllar Almanya'da suda doğum konusunda eğitim aldı. Pek çok kadının suda doğum yapmasını sağlayan Taman, Türkiye'de henüz fazla talep görmeyen, ancak Avrupa'da moda gibi yayılan suda doğum konusundaki sorularımızı yanıtladı...
* Suda doğum bir fantezi mi, yoksa aslında yaygınlaşması gereken bir doğum yöntemi mi? Fantezi değil, ancak özel bir doğum yöntemi. Bu yöntemle doğum yapabilmek için özel bir küvetin bulunması gerekli. Bu konuda tecrübeli, suda doğum konusunda eğitim görmüş bir doktor ve ebenin doğumda olması şart. Yoksa, suda doğum "ılık su içine oturarak, kendi kendine doğum" anlamına gelmez. İlk kez 1805 yılında Fransa'da uygulanan bu yöntem, bugüne kadar 250 bin dolayında anne tarafından kullanıldı. Özellikle Hollanda ve Almanya'da yaygın olarak kullanılıyor. Rusya'da da tercih ediliyor. Ancak maliyeti yüksek olduğu için Türkiye'de henüz yabancı aileler dışında pek tercih edilmiyor.
* Suda doğumun avantajı nedir? Doğum zamanını son derece kısaltır. Hasta daha rahat olduğu için ve dokular yumuşadığı için kolay doğum yapıyor. Ağrı suyun içinde daha az hissediliyor. Dolayısıyla, bebeğe kıyasla anne açısından daha çok avantajı bulunuyor. Suda doğum yapmak, doğum ağrılarını yarı yarıya azaltıyor.
* Her isteyen suda doğum yapabilir mi? Suda doğum yapacak insanları önceden seçmek gerekli. Erken doğum, çoğul doğum olacaksa, çocuk ters duruyorsa, suda doğum yapılamaz. Su kesesi patladıysa, annede hepatit (sarılık) veya enfeksiyon gibi durumlar varsa, yine suda doğumdan vazgeçmek gerekir. Bebeğin kalp atışlarında herhangi bir problem görülürse de suda doğum yapmak uygun değildir.
* Suda doğan çocukların gelişiminde bir fark oluyor mu? Çocuk anne karnında zaten su içinde bulunduğu için bu doğum şeklinden rahatsız olmuyor. Suda doğum sırasında doktor ve ebe hiçbir şey yapmadan, doğal olarak doğumun olmasını izlerler. Rahim ağzı dört-beş santim olduğundan itibaren, anne adayı küvete alınır. Çocuğun kalp atışları takip edilir. Çocuğun yanağı sudan çıkana kadar bir şey yapılmaz. Yanağı çıktığı anda, çocuğun hemen çekilmesi gerekli. Bu, çok özel bir yöntemdir. Sıcak su içinde vajina çok daha rahat olduğu için gevşeme kolay sağlanır.
* Suda doğum yapmadan da doğum ağrısını azaltmak için küvetten yararlanılabilir mi? Evet, Avrupa'da bu da sık kullanılan bir yöntemdir. Suyun gevşetme özelliğinden yararlanılır. Mutlaka suda doğurmaya gerek yok. Ağrı başladığı andan itibaren suyun rahatlatıcı özelliğinden yararlanılır. Anne adayı, partneriyle birlikte küvette oturabilir. Ebe kontrolü altında, doğum başladığı anda müdahaleye doğumhanede devam edilebilir.
* Suda doğumun normal doğumdan ve sezaryenden en önemli farkı nedir? Sezaryeni kategori dışı bırakmak gerekir. Tartışılabilecek konu suda doğumla normal doğum arasındaki farklar. Bence en önemli fark, suyun kaldırma kuvvetinin ve su ısısının verdiği rahatlık. Bu rahatlığın havuzun içinde kolay hareket edebilme özgürlüğüyle birleşebilmesi önemli. Ayrıca, kişilerin çok bilinçli olması, konuyu iyi araştırması ve kooperasyon da çok önemli.
* Her kadın bu yöntemi tercih edebilir mi? Suda doğum yapabilmek için bebeğin çok büyük olmaması ya da gelişiyle ilgili herhangi bir problemle karşılaşılmamış olması gerekir. Anne adayında astım, kalp, şeker gibi hastalıkların bulunmaması ve en önemlisi bebeğin düzgün geliyor olması durumunda suda doğum yapılabilir. Bütün bunların yanı sıra; doğum öncesi nefes egzersizleri yapmak da önemlidir. Anne adaylarının gönül rahatlığıyla suda doğum yapabilmeleri için doktorlarıyla bu yöntemin detaylarını tartışmaları gerekir.
|