|
|
Diğer rektörler tepkili
Üniversite rektörlerinin büyük çoğunluğu Prof. Dr. Ayşe Soysal'ın görüşlerinin, "sübjektif" olduğunu ileri sürüyor.
* Olanağımız çok Sabancı Üniversitesi, Prof. Dr. Tosun Terzioğlu: Üniversitemizdeki bilgi merkezini, laboratuvarlarımızı, öğrencilerimizin ve öğretim üyelerimizin bilgiye nasıl ulaştığını, olanakların nasıl kullanıldığını, dileyen herkese gösterebiliriz.
* Bu ciddi iştir Koç Üniversitesi, Prof. Dr. Attila Aşkar: Boğaziçi'nin başarılı olması hepimizin gururu olur. Ancak bu değerlendirme sübjektiftir. Örneğin kişi başına düşen yayınlar sıralamasında 2002 ve 2003 yıllarında Koç Üniversitesi birinci sıradayken, Boğaziçi daha altlarda yer almıştır. Bu sıralamayı yapmak ciddi bir iştir, sübjektif ve içgüdüsel bir sıralama yapılamaz.
* Kişisel görüşü İstanbul Üniversitesi, Prof. Dr. Tankut Centel: Değerlendirme yapmak için yayın sayıları, öğrenci sayıları, bütçe gibi birbirinden çok farklı kriterler dikkate alınır. Bunun dışında 'biz birinciyiz' demek kişisel görüştür.
* İlk beşteyiz ODTÜ, Prof. Dr. Ural Akbulut: Bizim yaptırdığımız sübjektif kriterlere dayanan araştırma sonuçlarına göre ilk beş arasında yer alan üniversiteler ODTÜ, Boğaziçi, Bilkent,İTÜ ve Sabancı Üniversiteleri olarak sıralandı. Bundan üç yıl önce yapılan araştırmada da benzer sıralama çıkmıştı. Benim kişisel görüşüme göre ilk beş ODTÜ'yü çıkarırsam, Boğaziçi, Hacettepe, Ege, Ankara ve Anadolu'dan da Süleyman Demirel ya da 100. Yıl Üniversitesi.
* Tıpta bir markayız Hacettepe Üniversitesi, Prof. Dr. Tunçalp Özgen: Bu kişisel sübjektif bir değerlendirme. Bu sıralamayı yapmak için yayın sayısına, döner sermayeye, öğrencilerinin iş bulma oranına bakmanız gerek. Bir üniversitenin bazı branşları çok güçlü olur, örneğin Hacettepe, "tıp"ta bir markadır.
* Sıralama neye göre? Marmara Ü. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Güney: Referans olarak nelerin alındığı, kriterlerin neler olduğu belli değil. Neye göre seçip, sıralıyorsunuz?
* Yanlış kriterler Ondokuz Mayıs Üniversitesi Prof. Dr. Ferit Bernay: Bu konuda kabul edilir kriterler, üniversitelerin kampüsleri, laboratuvarları, uluslararası alanda yayınlanan makaleler ve akademisyenler ile öğrencilere verdikleri olanaklardır.
* Açıklamaafaki Akdeniz Üniversitesi, Prof. Dr. Mustafa Akaydın: Bu açıklama afakidir. Bu tip değerlendirme ve sıralama bence yanlış.
* Hangi kriterler? Trakya Üniversitesi, Prof. Dr. Enver Duran: İlk 5'te yer alamayabiliriz ama biz yaratıcı, üretken, çağdaş eğitimle öğrenci yetiştirme çabasındayız.
* Ciddiye almadık Atatürk Üniversitesi Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz: Uluslararası bilimsel hakemli dergilerde Boğazici Üniversitesi 23'üncü sırada. Biz ciddiye almadık.
* Rektörlük heyecanı Uludağ Üniversitesi Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran: Böyle bir sıralama yapmak için atama ve yükselme kriterlerine bakmış mı? Hiç ciddiye almıyorum. Böyle bir şey etik olarak da yanlıştır.
* Kırgınlık yaratır Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Prof. Dr. Ramazan Aydın: Soysal'ın yaptığı sıralama kişisel. Biz, kırılgan bir toplumuz. Bizim ülkemizde bu tür şeyler çok ciddiye alınıyor ve kırgınlık yaratıyor. Bu nedenle böyle bir değerlendirme yapılması yanlış.
Gürkan DÜZENLİ/ Pervin KAPLAN/ İlhan DEMİRCİOĞLU/
|