|
|
Modanın ülkemizdeki serüveni...
Nur Onur 'Moda Bulaşıcıdır' adlı kitabı için detaylı bir çalışma yapmış. Şu sıralarda da ikinci kitabını hazırlıyor. Bu kitapta ise yeni kuşak tasarımcılara yer verecek. Böylece ben de anılarımı sizlerle paylaşacağım.
"Değişmeyen tek şey değişimdir. Bu cümle, moda kavramının hayat bulması için gereklidir. Ancak her an her şey değişiyor diyerek geçmişi görmezden gelmek büyük bir yanlış olur. Kendimize olan inancımızı yitirmemek için markalarımızın ve geçmişteki değerlerin her an hatırlanarak yaşatılması gerektiği inancındayım..." Bu satırlar, Nur Onur'un 'Moda Bulaşıcıdır' adlı kitabından. Bu konudaki düşüncelerine yürekten katıldığımı belirtmeliyim. Nur Onur'un bu kitabı özellikle modanın içinde olan herkesin okuması gereken bir kitap. Modanın geçirdiği tüm evreleri, değişimleri ilk günlerinden başlayarak günümüze kadar, birçok kaynaktan yararlanarak özet halinde hazırlayan Onur, ilk defa ülkemizde modaya emek vermiş birbirinden değerli 21 isme yer vermiş. Onlarla modaya, kendi deneyimlerine, anılarına dair birçok bilgiyi paylaşıp, okuyuculara ulaştırmış.
GEÇMİŞİN İPUÇLARI Kitabı okurken farklı dönemlerde, farklı kişilerle yaşanmış hikayelerin yanı sıra, modanın ülkemizdeki çıkış noktası, gelişimi, zorlukları, keyifli anları adına birçok ipucu buluyorsunuz. Yıldırım Mayruk, Cemil İpekçi,Vural Gökçaylı, Zuhal Yorgancıoğlu, Mualla Özbek, Canan Yaka kitapta yer alan 21 isimden birkaçı. Çok içtenlikle paylaştıkları özel hayatları, farklı konulara dair görüşlerini, anılarını okurken farklı boyutlara gidiyorsunuz. Mesela, Cemil İpekçi çocukluğunda kendi başına oynar ve bebeklerine elbiseler diker, annesinin ve babasının sultan olduğuna inanırmış. Gerçek anne babasının bir gün gelip onu almalarını hayal edermiş. "Lütfen doğru söyleyin, beni ne zaman alacaklar, saraya ne zaman döneceğim?" diye sorarmış.
İKİNCİ KİTAP YOLDA Yıldırım Mayruk ise Bedia Muvahhit'e koton kadifeden bir manto dikecektir... Muvahhit artık 100 yaşındadır ve Mayruk onu provalara gelmemesi için uyarır, kendisinin ona gidebileceğini söyler. Bedia Hanım ise "Hayır gelirim" dermiş... Yüksek topuklar giyer, takıp takıştırıp öyle gelirmiş. Birçok bilginin bulunduğu kitaba anılar sıcak bir tad katmış. Kitap; nerede ne giymeli, nasıl seçim yapmalı, vücut biçiminize göre yapmanız gereken seçimler gibi birçok genel bilgiyle son buluyor. Nur Onur şu sıralarda da ikinci kitabını hazırlıyor. Bu kitapda ise yeni bilgiler, yeni kuşak tasarımcılara yer verecekmiş. Bu nedenle ben de sizlerle farklı anılarımı, görüşlerimi, tecrübelerimi paylaşacağım.
Dilek Hanif
|