Yeni Türk Lirası bugün görücüye çıkıyor. Başbakan Erdoğan, Yeni Lira ve Yeni Kuruş'u ilk kez tanıtacak. 1 Ocak 2005'ten itibaren 1, 5, 10, 20, 50, 100 YTL ve 1, 5, 10, 25, 50 Yeni Kuruş kullanılmaya başlanacak.
Cumhuriyet'in ikinci parası vitrinde
Başbakan Erdoğan bugün Yeni Türk Lirası'nı ilk kez tanıtacak. 1927'de tedavüle çıkan Türk Lirası'ndan sonra YTL Cumhuriyet'in ikinci parası olacak.
Yeni Türk Lirası (YTL) banknotları merakı bugün bitiyor. YTL'ler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tanıtımıyla görücüye çıkıyor. Yeni Lira ve Yeni Kuruş'un 1 Ocak 2005'te tedavüle girmesiyle piyasada "para çeşidi enflasyonu" yaşanacak. 2005 yılında hem bol sıfırlı TL'ler, hem sıfır atılmış YTL'ler, hem de Yeni Kuruş'larla tam 21 çeşit para piyasada olacak. Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra, Devlet Bakanı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin katılacağı toplantıda 1, 5, 10, 20, 50 ve 100 YTL'lik banknotların fiziki görünümleri ile özel güvenlik özellikleri tanıtılacak. Euro ile benzerliği nedeniyle Avrupa Birliği ile sorun yaratan ve Darphane Genel Müdürlüğü'nce basımı süren madeni paralar da kamuoyuna gösterilecek. Yeni tasarlanan 50 ve 100 YTL'lik banknotların arkasında kullanılan resim hakkındaki merak da sona erecek. Yeni Kuruş'ların arkasında ise Atatürk röliyefi kullanılacak. Afişlerle tanıtılacak altı sıfır atılmış yeni banknotların renk ve resimlerinde ise değişiklik yapılmayacak ancak rakamların formatında küçük farklılıklar olacak.
İNÖNÜ'DEN BU YANA İLK Halen kullandığımız emisyon ilk kez 1927 yılında tedavüle çıktı.O dönem, yeni harflere geçilmediği için paranın üzerinde Osmanlıca ve Fransızca yazılar bulunuyordu. Daha sonra 1930 yılında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının kurulmasının ardından 1937 yılında ikinci emisyon paralar tedavüle çıktı. Türk Lirası'nın 1927 yılında başlayan macerası yılbaşında sona erecek. Böylece Başbakan Erdoğan Cumhuriyet tarihinde yeni para birimini tanıtan ikinci başbakan olacak. Halen kullandığımız Türk Lirası da yedinci emisyonda misyonunu tamamlayacak.
ÇEKLER GEÇTİ... YTL'ye geçiş döneminde sorun yaşanabileceği belirtilen alanlardan birisi de çekler. 1 Ocak tarihinden itibaren Bankalararası Takas Odaları'nda tüm çekler YTL'ye çevrilmiş olarak işlem görecek. Ancak Türk Ticaret Kanunu'na göre ileri tarihli çek keşide edilebildiği (yazım tarihi) için bunun bazı sorunlara neden olabileceği yorumları yapılabiliyor. Henüz YTL tedavüle verilmemesine rağmen ibraz tarihi 1 Ocak 2005 ve sonrası olan çeklerin YTL cinsinden yazılabileceği belirtiliyor. Prof. Dr. Seza Reisoğlu'nun yorumuna göre vadesi 1 Ocak 2005 ve sonrası olan bir çek bugünden YTL olarak yazılması durumunda geçerli bir çek olarak işlem görecek.