Türkiye'nin geleceğini tarımda görenlerin sayısı günden güne artıyor. Bu görüşün somut destekçisi "modern çiftçiler" ise çizdikleri profil ile, Türkiye'de tarımın değişmeye başlayan yüzünü yansıtıyorlar. Tabii bu yeni çehre, sektördeki fırsat potansiyelini de açığa çıkartıyor. Türkiye'nin modern çiftçileri son model pikap ya da cip kullanıyor, genellikle sportif ama şık giyiniyorlar. Çalışanlarıyla göz teması kurarak ve güler yüzle sohbet ediyor, her hafta ya da ayda bir kere danışmanlarından görüş alıyorlar.
Boston'da mastır yaptı Adana'da çiftçiliğe döndü Modernitenin gereklerini sektöründe büyük ölçüde uygulayan "Modern çiftiler"den birisi 37 yaşındaki Müslüm Doğru. Bizi otelin kapısında karşılayan, spor ama şık giyimli, güneş gözlüklü genç adam, Adana'nın önde gelen çiftçilerinden. On bir yıldır Çukurova'nın bereketli topraklarını eken Müslüm Doğru (37) Tarsus Amerikan Koleji ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni takiben Boston'daki (Bentley College) MBA(işletme mastırı) eğitimi almış. Yine Boston'da 2 yıl süren profesyonel iş hayatının ardından, babasının hiçbir ısrarı olmaksızın Adana'ya dönmüş.
BABASI DA EĞİTİMLİ Aslında ailesinde yüksek öğrenim görmüş tek çiftçi o değil. Adana Çiftçiler Birliği Başkanı olan ve Gençlerbirliği'nde uzun yıllar futbol oynayıp milli takıma kadar yükselmiş olan babası Cumali Doğru, Ankara İktisadi ve İdari İlimler Akademisi mezunu. Kardeşi Mutlu Doğru ise iktisat eğitiminin ardından California'da uluslararası işletme mastırı yapmış. Müslüm Doğru, ABD'den dönerek Adana'da bir çiftçi olduğu için hiç pişmanlık duymuyor. Aksine, toprağı işlemekten duyduğu şevki dile getiriyor: "Toprak beni çekiyor. Hazır değeri olan, dede-baba yadigarı bu işimizi devam ettirmek istedim." Çeltik üretiminde ileri Amerikan ve İtalyan çiftçileriyle devamlı temas halinde bulunan Doğru'nun çalışmaları, çiftçiler arasındaki know-how dayanışmasının, artık sınır tanımadığının bir ispatı: "Üretim bilgilerini ve gelişen teknolojileri yerinde takip ederek bunları çiftliğimizde uyguluyorum."
DIŞ DESTEK ALIYOR Doğru, yıllar önce hastalığa dayanıksız çeşitler nedeniyle bıraktıkları çeltik üretimini, dört sene önce yeniden başlatarak, verimlerini artırdıklarını anlatıyor: "Her yıl buğday ekildiği için verimi düşen ve yazın boş kalan arazilerimizi, hastalığa daha dayanıklı yeni tohumlarla devreye giren çeltik sayesinde, daha iyi değerlendirebiliyoruz." Doğru ailesi, arazilerinin tesviyesini lazer kontrollü aletlerle yapıyor; çeltiği, son teknoloji ürünü biçerdöverlerle hasat ediyor ve İtalya'dan ithal ettikleri kurutma makinelerinden geçirdikten sonra pazarlıyorlar. Hedefleri çeltiği pirinç haline dönüştürecek makinaları çiftliklerine kurmak.