Çanakkale destanı canlanıyor
Dünya tarihine yön veren savaşlardan biri olan Çanakkale Savaşı 90. yıldönümünde çekilen uluslararsı bir belgeselle canlanıyor. Hititler belgeseliyle tanınan yönetmen Tolga Örnek Çanakkale Savaşı'nı, hikayesi az bilinen kahramanların anılarından yola çıkarak, onların ağzından anlattırıyor. Altı yıllık bir çalışmanın ürünü olan belgesel için İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya, Avusturya, Avustralya, Yeni Zelanda ve Türkiye'deki 70'in üzerinde arşivden yararlanıldı ve Çanakkale uzmanı 20 tarihçi ile işbirliği yapıldı.
Binlerce belge, günlük, mektup ve fotoğraf incelenerek çekilen ve bütçesi 1 milyon dolar olan belgesel için kullanılan tüm kostüm, silah ve aksesuarlar asıllarına uygun olarak yeniden üretildi. Er Ryan'ın çekim teknolojisi kullanılarak çekilen belgeselin seslendirmesini Sam Nail, Jeremy Irons ve Mel Gibson gibi dünyaca ünlü yıldızlar gerçekleştirecek. Genel Kurmay Başkanlığı'nın desteklediği ve figüran olarak onlarca Türk askerinin kullanıldığı projeye 11 Türk şirketi sponsor oldu. Çanakkale Savaşı'yla ilgili bugüne kadar edindiğiniz bilgileri gözden geçirmenizi sağlayacak belgeselin; Türkiye galası 15 Mart'ta, dünya galaları ise mart ve nisanda Yeni Zelanda ve Avustralya'da yapılacak.
KAHRAMANLARIN GÖZÜYLE SAVAŞ İngiliz Kraliyet Savaş Müzesi, Avustralya Savaş Müzesi, Yeni Zelanda Kültür Bakanlığı ve Türk Askeri Müzelerinin desteklediği Gelibolu Belgeseli'ni Çanakkale Savaşı'nı tarafsız ve objektif anlatan çalışma olmamasının eksikliğini gidermek için çekmeye karar verdiklerini söyleyen Örnek projeyi şöyle anlatıyor, "Çanakkale Savaşı'yla ilgili bugüne kadarki çalışmalar kişisel hikayelere inmeden savaşı genel hatlarıyla anlatan çalışmalardan oluşuyor. Bu belgeselde yaptığımız savaşın asıl kahramanları olan askerlerin gözünden Çanakkale Savaşı'nı onlara anlattırmak. Çanakkale destanı siperdeki askerler ve onları askere gönderen ailelerinin hikayelerinden oluşuyor.
İki tarafın neler çektiğini ortaya koymaya çalışıyoruz. Savaşta önemli roller üstlenmiş Selahattin Adıl, Şefik Aker ve Mehmet Sabri gibi bilinmeyen komutan ve askerleri tanıtıyoruz. Belgeselde üç Türk, üç Yeni Zelandalı, üç Avustralyalı ve iki İngiliz olmak üzere 10 ana karakterin hikayesine yer verdik. Bu karakterlerin seçiminde göz önüne aldığımız temel kriter ise hikayelerinin mektup, hatıra, günlük ve fotoğraf gibi belgelere dayanıyor olması. Her bilgi koordinatörlüğünü Dr. Feza Toker'in yaptığı ve aralarında İngiliz, Yeni Zelandalı, Avustralyalı araştırmacıların bulunduğu Çanakkale uzmanı 20 kişilik uluslararası bir ekibin incelemesinden geçiyor."
Burak ÖZTÜRK
|