|
|
Akşamüstü sohbetinin yanında beş çayı gider
Günün ağırlığını üzerinizden atmak ve akşamı keyifle karşılamak için taptaze kurabiye ve demli bir çaydan daha iyisi düşünülemez
Biz Türkler çaya çok düşkünüzdür. Sabah kahvaltısında ya da günün herhangi bir saatinde yenen yemekten sonra olmazsa olmazların başında gelir "tavşan kanı" kıvamında bir bardak çay. Eskiden daha çok ev kadınlarının pasta, börek eşliğinde içtikleri akşamüstü çayları ise "Beş çayı" olarak en büyük alışkanlıklarımızdan biri haline geldi. Tüm dünyaya İngiltere'den sıçrayan "Beş çayı" nın mucidi ise aslında asil bir İngiliz kadını. 1840'larda yedinci Bedford Düşesi Anna hergün saat beş sularında odasına bir demlik çay, yanında da yağlı ekmek ve kek isterdi. Bu keyifli dakikalara dostlarını da davet eden Anna'nın bu alışkanlığı, kısa sürede tüm ülkede bir geleneğe dönüştü. Kral Edward'ın da gelen konukları için hoş bir sohbet ortamı yaratmak amacıyla küçük çay ziyafetleri düzenlemesiyle de beş çayı geleneği, İngiltere'den tüm dünyaya yayıldı. Yanında küçük sandviçler, kurabiyeler, börek ve pastalarla ikram edilen beş çayının, ülkemizde de hem evlerde hem de otel ve pastane mönülerinde ayrı bir yeri var. İşte İstanbul, Ankara ve İzmir'in keyifli beş çayı mekanları.
Anemon Otel Beyoğlu'ndaki Anemon Otel, her gün Teras Bar ve Lobby Cafe'de çay saati düzenliyor. Kişi başı 25 milyon TL. olan beş çayı menüsünde tatlı ve tuzlu kurabiye tabağı, sıcak mini börek çeşitleri, kruvasan, Galata Kulesi sandviç, pasta çeşitleri, limitsiz demleme çay ve filitre kahve var. Kurabiye ve börek çeşitlerini tatmanızı öneririz. Tel: (0212) 293 23 43
Lebon İstanbul'un eski pastanelerinden Lebon'da günün her saatinde taze çikolatalı, kaşarlı kruvasanlar, talaş böreği çeşitleri ve çikolotalı cevizli kek beş çayının yanında en güzel giden yiyecekler. Pastalar 1 ile 2 milyon, demleme çay ise fincanda 1 milyon 500, bardakta 1 milyon TL. Lebon'un leziz profitörolünü de mutlaka deneyin. Tel: (0212) 244 28 90 Baylan Anadolu yakasının meşhur pastanesi Baylan, bu yakada yaşayanların vazgeçemediği adreslerden biri. Beş çayında burada kaşar ve salamlı sandviçlerin yanı sıra, karamel soslu elmalı ve çikolata soslu armutlu tartdan tatmanızı tavsiye ediyoruz. Çayın fiyatı 2,5, pastaların fiyatı ise 2 ile 6 milyon TL arasında değişiyor. Tel: (0216) 346 63 50
Flamingo Pastanesi (Ankara) 1955 yılından bu yana başkentlilere hizmet veren Flamingo Pastanesi, istek üzerine beş çayı düzenliyor. Mönüde demleme çayın yanında yine arzuya göre, su böreği, pizza, sandviç, kurabiye, pasta, kek ve poğaça servisi yapılıyor. Flamingo'da keyifli bir beş çayının maliyeti ise kişi başına 5 milyon ile 15 milyon arasında değişiyor. Tel: (0312) 417 57 44
Liva Pastanesi (Ankara) Ankara'nın ünlü pastanelerinden olan Liva her gün beş çayı düzenleniyor. Mönüde, çay ile börek çeşitleri, tatlı, tuzlu ve kuru pastaların yanı sıra kısır servisi de yapılıyor. Çay partisi öncesi rezervasyon da yapılabilen Liva'da isteğe göre meyveli, sebzeli pastalar da hazırlanıyor. Kişi başı ortalama 9 milyon TL ödeniyor.
Sir Winston Tea House Sır Winston Tea'nin İzmir'deki geçmişi çok uzun değil ama şimdiden İzmir'in pek çok tanınmış ismi mekanın müdavimleri arasında. Burada tadına bakabileceğiniz binbir çeşit çayın yanısıra, ev yapımı pastalar da denemeye değer. 2 milyon 500 bin liradan başlayan çayın yanında ayrıca kurabiyeler de ikram ediliyor. Tel: (0232) 421 88 61
Hilton Oteli (İzmir) İzmir Körfezi'ni kucaklayan manzarasıyla Hilton Oteli 31'inci Kat Restoran, çay keyfi yapmak isteyenlerin tercihlerinin başında geliyor. Özellikle akşamüstü saatlerinde çayın yanında ikram edilen kek ve pasta çeşitleri de çay keyfine ayrı bir lezzet katıyor. Çay fiyatı 4 milyon 500 bin lira. Tel: (0232) 497 60 60
|