Mustafa Koç, "Dedem Vehbi Bey bayileri tek tek ziyaret ederdi. Bu bize bıraktığı en büyük mirasıdır. Aksatmadan ziyaretleri sürdüreceğiz" dedi.
Koç Holding'in kurucusu Vehbi Koç, bayileriyle kurduğu sıkı ilişkilerle tanınırdı. Vehbi Bey'in, o kadar işin arasında Türkiye'nin dört bir yanına dağılmış bayilerini tek tek dolaşıp sorunları dinlemesini, hal-hatır sorması pekçok şirkete de örnek oldu. Vehbi Bey'in bu uygulaması iş dünyasında taktirle ve gıpta ile izlenirdi. Vehbi Koç'un vefatının ardından bu olaya onun kadar eğilen olmadı. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı geçen yılın nisan ayında devralan Mustafa Koç'un ilk icraatlarından biri, dedesinin mirasını yeniden canlandırmak oldu. Koç, daha yönetime geldiğinin ikinci ayında, grubun Türkiye genelindeki bayileriyle Anadolu Buluşmaları adı altında toplantılar düzenlemeye başladı. Torun Koç'un ilk toplantısını, dedesinin hiç fırsat bulup bayi toplantısı yapamadığı Konya'dan yapması ise anlamlıydı. Bugün 'Anadolu Buluşmaları'nın beşincisini Samsun'da yapacak olan Koç, dededen devraldığı bayrağı uzun süre taşımaya kararlı. Mustafa Koç'la Anadolu'yu konuştuk. KMARJLARI DERT OLDU * Bugüne kadar Denizli, Antep, Konya ve Erzurum'a gidildi. Sırada Samsun var. Toplantıların amacı nedir? Daha önce bu işin formatı değişikti. Dedem Vehbi Bey, bayilerini tek tek ziyaret etmekten çok hoşlanırdı. Sonra her şirket kendi bayilerini biraraya getirmeye başladı. Bu hala devam ediyor. Ama Koç Grubu'nun bütün bayilerini biraraya getirmek geçen yıl Konya ile başladı. Anadolu'daki bayilerimizle biraraya gelip, görüş alışverişinde bulunmak, onların görüşlerini dinlemek ve birbirleriyle kaynaşmalarını hedefledik. Aldığımız geri besleme çok pozitif.
* Bu çalışmaları ne kadar devam ettireceksiniz? Bunun sonu yok. Her yıl yeni iller belirleyip bu illere gideceğiz. Ama tabii belli iller var ki bunlara her yıl gitmek gerekiyor. Biz yine de yılda 4-5 kez bu toplantıları devam ettirmek istiyoruz. Türkiye genelinde 12 bin bayimiz var. Onlar bizim için çok iyi bir ağ. Bunu yabancılar da gıptayla izliyorlar. Koç Grubu'nun bugünlere gelmesinde bayilerinin rolü çok büyük. Çoğu babadan oğula aktarılmış işler. Vehbi Bey zamanında başlamışlar, oğullarıyla biz çalışıyoruz.
* Anadolulu işadamı ekonomideki yeniduruma ayak uydurabilmiş görünüyor mu? Özellikle kâr marjlarıyla ilgili sıkıntılar dile getiriliyor. Kayıtsız ekonomiyle ilgili sıkıntıları var. Biz de şartların çok değiştiğini, açık ekonomilerde bu kâr marjlarının ileride daha da düşeceğini, bunun için daha yalın ve daha verimli çalışmaları gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz.
* Bugüne kadar yaptığınız beş toplantıda en çok şikayet edilen sorun ne oldu? Daha çok işsizlikten yakınılıyor. Herkes kendi iline gidip yatırım yapmamızı istiyor. Şu fabrikayı kurun, bu tesisi inşa edin. Onlar da haklılar... Ama herhangi bir ekonomisi olmayan tesisler yerine kültürel veya eğitime yönelik bir takım çalışmalar yapmanın daha yararlı olacağı görüşündeyiz. Öğrenci yurtlarından kütüphanelere kadar bir sürü yarım kalmış yatırım var. Bunların topluma kazandırılmasına yönelik projelerde bizim de çorbada tuzumuz olacak.