Hükümet, sağlık hizmetinde KDV'yi yüzde 8'e indirecek
Yılbaşından itibaren vergilerde indirim için çalışmalarını hızlandıran hükümet, yeni yılda tedavi hizmetlerinden alınan katma değer vergisini yüzde 18'den yüzde 8'e düşürecek.
Hükümetin ekonomi kurmayları, vergi oranlarındaki indirime ilişkin teknik çalışmalarını sürdürüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın da geçtiğimiz günlerde açıkladığı vergi oranlarında indirim yapılması konusunda, geniş kitleleri ilgilendiren sağlık hizmetlerinden alınan vergiler dahil çeşitli alternatifler üzerinde durulduğu öğrenildi. Hazırlıkları süren 3 yıllık yeni ekonomik program çerçevesinde IMF ile de vergi düzenlemelerini görüşen ekonomi kurmaylarının, gelir, kurumlar, katma değer ve banka sigorta muameleleri vergisi başta olmak üzere, geniş kitleleri ilgilendiren vergilerde neler yapılabileceği üzerinde ayrıntılı olarak çalıştığı belirtiliyor. Vergi oranlarında indirim çalışmalarının ağırlıklı bir diğer maddesini, Katma Değer Vergisi (KDV) oranları oluşturuyor. Halen yüzde 1, yüzde 8 ve yüzde 18 olarak uygulanan KDV'de yüzde 18'lik genel oranda 1-2 puanlık indirim yapılması da tartışılan alternatifler arasında bulunuyor. Ancak geçmişte yapılan KDV indirimi sırasında, iddiaların aksine vergi gelirlerinde artış değil, tam tersine bir azalma olması ekonomi yönetimini düşündürüyor.
ÜRÜN BAZINDA KDV İNDİRİMİ KDV oranlarında genel indirim olmasa dahi, bazı ürünlere uygulanan KDV'nin yeni yılda aşağı çekilmesi hemen hemen kesinleşti. Bu çerçevede ilacın ardından tedavi hizmetlerine uygulanan KDV de, 1 Ocak 2005'ten geçerli olmak üzere yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülecek. Halen devlet, SSK ve üniversite hastanelerinin yanı sıra kamu yararına faaliyette bulunan vakıflar ile Bakanlar Kurulu'nca vergi muafiyeti tanınan derneklerin, kuruluş amaçlarına uygun olarak işlettikleri hastane ve diğer sağlık kuruluşları, KDV'den istisna bulunuyor. Tedavi hizmetlerindeki KDV indirimi, bu nedenle daha çok özel hastane ve diğer sağlık kuruluşları ile doktor muayenehane ücretlerinde bir düşüşe yol açacak. Hastanelerde bugüne kadar tedavi olan, kolu kesilen, bacağı dikilen, göz operasyonu olan veya herhangi bir cerrahi operasyon geçirenler, kendilerinden çok yüklü miktarda vergi vergi alındığı için hükümetlere yükleniyordu. Sağlık hizmetlerinde KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesi ile bu tür eleştirilerin azalması bekleniyor. Ayrıca bu indirimle SSK'nın kendi hastanelerinde gerçekleştiremeyip özel hastanelere gönderdiği hastaları için ödediği faturaların yükünün de düşeceği belirtiliyor. Bu arada gelir vergisi tarifesinin de yeniden gözden geçirildiği çalışmada, kurumlar vergisine paralel gelir vergisinde de az da olsa bir oran indirimine gidilip gidilmemesi araştırılıyor.