Türk yayıncılar Paris'te alkışlandı
Fotoğraf sanatçısı ve yayıncı Ahmet Ertuğ ile Ahmet Kocabıyık'ın hazırladığı "Spirituel Journey" in Paris'teki muhteşem tanıtımını izledik.
*** Büyük kitabı Paris'te gördük
Binlerce yıllık kutsal sanat eserlerini, uzmanların yorumlarıyla anlatan "Spiritual Journey" ruhani ve zihinsel bir yolculuk... Kitabın önsözünü Fransa Cumhurbaşkanı Chirac yazdı.
Bir yazıya başlarken hiç bu kadar heyecanlanıp, bilgisayar ekranının beyaz sayfasına böyle uzun uzun bakmamıştım. Söz konusu edilen, insanın içinde olduğu bir proje olunca övmek çok zor ama bir yandan da deli gibi emek verdiğim, gurur duyduğum bir işi sıradan bir yazıya dönüştürmek imkansız. Sonunda "bu kadar önemli bir işi yazmamak olmaz" deyip, kararımı veriyor ve her türlü sürç-ü lisanı mazur göreceğiniz varsayımına sığınarak döktürmeye başlıyorum: Bir yayınevi: Uluslararası yayıncılık dünyasının "fenomen" olarak nitelendirdiği, yirmi yıldan bu yana muhteşem sanat kitapları yapan bir yayınevi. Metinleri en itibarlı uzmanlar tarafından yazılan, dünyanın en iyi matbaasında, en kaliteli kağıtlara basılan, teker teker elle, ipeklerle ciltlenen kitaplar. Her birinin sayfalarını çevirmek, bir opera eserini dünyanın en iyi yorumcularından dinlemekle eşdeğer bir haz. Paris Match dergisinin "dünyanın en güzel kitaplarını yapan yayınevi" olarak haber yaptığı bu yayınevinin adı Ertuğ Kocabıyık Publishers, kurucularıysa çok özel iki kişi: Mimar Ahmet Ertuğ ve Borusan Holding Başkanı, kurduğu farklı kurumlarla sponsorluk kavramına çok rafine bir pencereden bakan Ahmet Kocabıyık.
İDEAL IŞIĞIN İZİNDE Bir fotoğraf sanatçısı: Londra AA School gibi bir yerde mimarlık okuduktan sonra ekibiyle Ağa Han ödülünü kazanmış, ardından da mimari fotoğrafçılığa gönül vermiş, inanılmaz keskinlikte bir göz. Hep Doğu'nun ışığını aramış, İran'da yerel mimarinin, Japonya'da zen bahçelerinin, İstanbul'da Bizans ve Osmanlı sanatının peşinden koşmuş bir objektif. Dünyada birkaç kişinin kullandığı 20 X 25'lik kamerasını sırtlayıp, Aya Sofya'nın kubbesini ya da Mimar Sinan'ın hacimlerini fotoğraflamak için günlerce aynı noktada durup ideal ışığı beklemiş bir ruh. Fransız fotoğraf eleştirmeni Huard'ın "günümüzün en büyük mimari fotoğrafçılarından biri" olarak nitelendirdiği Ahmet Ertuğ. Ve bir müze: Dünyanın en büyük Asya Sanatları Müzesi. En görkemli Budalar'ın bir arada durduğu, Uzakdoğu sanatlarının en yüksek örneklerini barındıran, yılda 400 bin ziyaretçi ağırlayan sihirli bir mekan, Paris'teki Musee Guimet. İşte bu üçü bir araya geldi ve iki yıllık bir hazırlıktan sonra ortaya bir inanılmaz kitap çıktı. Bu ekipte ben de vardım. Dünyanın en önemli örnekleri olarak kabul edilen binlerce yıllık kutsal sanat eserlerine dokunduk, her birinin hikayesini büyük uzmanlardan dinleme şansına eriştik, her birinin kitabın sayfalarına nasıl yansıdıklarını gördük. Müzenin başkanı bir gün, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın her fırsatta müzeye geldiğini, Uzakdoğu seyahatlerinde bütün müzeleri defalarca gezdiğini ve bazı konuları bir sanat tarihçisi kadar iyi bildiğini anlattı. Ardından da Fransa Cumhurbaşkanı bu kitap için önsöz yazmayı seve seve kabul edeceğini bildirdi ve bu önsözde yayınevinden şöyle söz etti: "Fotoğraf sanatçısı ve yayıncı Ahmet Ertuğ'un, Ahmet Kocabıyık işbirliğiyle İstanbul'da hazırladığı, Bizans ve Osmanlı dünyasını anlatan muhteşem kitaplardan birkaçını, kütüphanemde bulundurma ayrıcalığına sahibim. Bu kitaplardan her biri, yayıncılık açısından gerçek birer sanat eseri. Elbette ki yine onlar kadar güzel bir kitabın, Asya Sanatları Müzemize ithaf edilmesinden dolayı büyük bir mutluluk duyuyorum." Kitabın tanıtımı, bir hafta sürecek bir sergiyle müzenin salonlarında yapıldı, kitaptan seçilen fotoğrafların büyük boy baskıları, Tibet müzikleri eşliğinde "ruhani bir seyahat" olarak sunuldu, Fransız basınında haberler çıkmaya başladı. İngilizce, Fransızca ve Japonca olarak hazırlanan kitabın İngilizcesi "Spiritual Journey", Fransızcası "Voyage Spirituel". Ve bu kitap hakikaten hepimiz için gerçek ve derin bir yolculuk oldu. Ruhani, sanatsal ve zihinsel. Bu kez çok ama çok derinlerde yüzdük. İngilizce, Fransızca ve Japonca olarak hazırlanan kitabın İngilizcesi "Spirituel Journey", Fransızcası "Voyage Spirituel". Kitabın bütün fotoğrafları Ahmet Ertuğ'a ait
Sedef Ecer
|