|
Etiler Şamdan 30 yaşında
|
|
Gece hayatında önemli bir yere sahip olan Etiler Şamdan, dünyada bile eşine az rastlanır bir istikrarla 30. yılını kutluyor. Mekanın en büyük özelliği, yemeklerinden dekorasyonuna kadar hiçbir şeyin değişmemesi.
İstanbul'da eğlence sektörü Avrupa'nın önünde yer alacak kadar gelişmiş olmasına rağmen klasik mekanlara rastlamak pek mümkün değildir. Her yıl onlarca yeni mekan açılır ama yıllarca aynı yerde, aynı isimle devam eden bir restoran veya kulüp yok gibidir. Bu konudaki istisnalardan biri de giden gitmeyen herkesin adını bildiği Etiler Şamdan. Geçen hafta 30. sezonunu açan Etiler Şamdan, açıldığı 1975 yılından beri aynı konseptte İstanbulluları eğlendiriyor. Mekan Ahmet Çapa ile Metin Fadıllıoğlu tarafından Etiler'de bugünkü yerinde açılıyor. O zamanlar Etiler, kuş uçmaz kervan geçmez bir yer. Antikacıdan alınan koltuklarla döşenip ortaya bir şömine yerleştiriliyor. Böylelikle ev havası yaratılmaya çalışılıyor. Alt kat restoran, üst kat ise bar olarak düzenleniyor. İlk müşteriler, Ercüment Karacan, Erol Simavi, Abdi İpekçi, Çetin Emeç, Güneri Civaoğlu, Ömer Çavuşoğlu gibi o yıllarda basın patronları ve üst düzey yöneticileri ile Ahmet Kozanoğlu, Şarık Tara, Faruk Süren, Kahraman Sadıkoğlu, Mustafa Taviloğlu gibi genç işadamları oluyor. Büyükelçiler, konsoloslar ve devlet erkanı da Etiler Şamdan'ın ilk müdavimleri arasında. O yıllarda eğlencenin merkezi Taksim ve çevresi olmasına rağmen "Dağ başı" diye tabir edilen Etiler'deki Şamdan en gözde mekan oluyor. İstanbul'un bütün kalburüstü insanları burada yemeğini yiyip eğleniyor. O zamanlar böyle hem restoran hem eğlence mekanı olan bir başka yer yok. Yemekleri ise herkesin dilinde. Yoğurtlu kebabı, soya soslu et yemeklerini, Etiler Şamdan'a has farklı bir lezzeti olan köfteyi, kurbağa bacağını ve salyangozu başka bir yerde bulmak mümkün değil. İstanbullulara, kurbağa bacağı ile salyangozu ilk kez Etiler Şamdan yediriyor. Etiler Şamdan'da o dönemlerde İstanbulluların hiçbir yerde duymadığı müzikler çalınıyor. DJ kabininde mekanın şimdiki sahibi Mehmet Tuna var. Henüz 22 yaşında genç bir DJ olan Mehmet Tuna, patronları Ahmet Çapa ve Metin Fadıllıoğlu ile birlikte her yıl birkaç kez Paris'e gidiyor, orada plakçılardan en yeni plakları toplayıp geliyor. Bu arada sanat dünyasının ünlüleri de Etiler Şamdan'ın müdavimi oluyor. İşadamı- sanatçı aşkları doğuyor, hatta evlilikler oluyor. Örneğin Ajda Pekkan ile Ali Bars, Etiler Şamdan'da evleniyorlar.
ŞAMSA DÖNEMİ BAŞLIYOR Etiler Şamdan bu kadar çok ilgi görünce, 1977 yazında "Büyükdere Şamdan" adıyla yazlığı açılıyor. Yusuf Ziya Önüş Yalısı'nda müşterilerini ağırlamaya başlayan Etiler Şamdan yine İstanbul'un elitleriyle dolup taşıyor. Büyükdere Şamdan, 6 yaz İstanbul'un en gözde yazlık eğlence mekanı olarak varlığını sürdürüyor. Sonra bir yazı boş geçiren Şamdan, ertesi yaz Sabancı Korusu'nu kiralıyor ve bu kez "Şamsa" dönemini başlatıyor. 1990'lı yıllara kadar Şamsa, bugünkü moda tabirle "yıkılıyo"... Bu süre içerisinde politika, bürokrasi, iş, sosyete ve sanat dünyasının önde gelenlerinden olup da Etiler Şamdan'a gitmeyen yok gibi. Celal Bayar'dan Süleyman Demirel'e, Sakıp Sabahcı'dan Mustafa Koç'a, Ajda Pekkan'dan Hülya Avşar'a, Aliye Simavi'den Ender Mermerci'ye kadar saymakla bitmeyecek bir müşteri portföyü bulunuyor. Yurtdışından gelenler de Etiler Şamdan'a uğramadan dönmüyorlar. Henry Kissinger, Pierre Cardin, Gianni Versace bu ünlülerden sadece birkaçı. 30. yılını kutlamaya hazırlanan Etiler Şamdan'a bugün baktığımızda çok az değişiklik göze çarpıyor. Yemekler bile neredeyse aynı. Yoğurtlu kebabı, köfteyi, kurbağa bacağını, salyangozu bugün de yiyebiliyorsunuz. Peki Etiler Şamdan, eğlence mekanlarının çok çabuk parlayıp, çok çabuk da yok olduğu bir ortamda, nasıl 30 yıl ayakta kalabildi? Etiler Şamdan'a patron oluşunu, "Etiler Şamdan'da, açıldıktan birkaç ay sonra DJ olarak işe başladım. Ertesi yıl ayrılıp Fahrettin Aslan'la çalışmaya başladım. 1977 yılında Ahmet Çapa ile Metin Fadıllıoğlu bana 'Etiler Şamdan'a geri dön, seni ortak edelim' dedi. Aynı yıl Celal Çapa da bize ortak olduk. Birlikte yeni mekanlar açtık. Sonra mekanları paylaşıp ayrıldık. Bana da Etiler Şamdan kaldı" sözleriyle özetleyen Mehmet Tuna bu soruyu ise şöyle yanıtlıyor: "Burada ev havası yaratmak için yola çıkılmıştı ve bu da başarıldı. Hakikaten insanlar burayı evi gibi görüyor. Yemek, müzik, dekorasyon konusunda onların önerilerine her zaman kulak verdik. Çiğdem Simavi, Raika Akar gibi misafirlerimizden yemek tarifleri alıp mönümüze koyduk." Artık aynı aileden üçüncü kuşağı misafir etmeye başlayan Etiler Şamdan'da çocuklarıyla karşılıklı masalarda eğlenen çok oluyor.
|