200 bin abonenin kapısına ulaşan doğalgaz dağıtım şirketleri BOTAŞ alım-satım sözleşmesine imza atmayınca, kapıda kaldı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun geçen yılın sonlarında arka arkaya açtığı dağıtım ihalelerini alan şirketler kendilerine verilen 18 aylık süre dolmadan 200 bin abonenin kapısına dayandılar. Fakat BOTAŞ bu dönem içinde 300 milyon dolarlık yatırım yapan ve aralarında Kayseri, Konya, Kütahya, Erzurum ve Çorum'unda bulunduğu 11 ilde vatandaşlara doğalgaz verebilecek duruma gelen şirketlerin hızına yetişemedi. "Bugün geldiğimiz noktada sanki bu yatırımları hayır için yapmış gibiyiz" diyen doğalgaz dağıtım şirketi yöneticileri, bir an önce dağıtıma başlamak istiyor. BOTAŞ, şirketler ile alım-satım sözleşmelerini bir türlü imzalanamadığı ve şirketlerden toplam 1.5 katrilyonluk teminat mektubu istediği için ortalık bir miktar gerilmiş durumda. Araya Enerji Bakanı ve EPDK yöneticilerinin girmesi ile yaşanan yumuşamanın önümüzdeki günlerde kağıda dökülmesi ve ekim ayı ortalarından itibaren 200 bin abonenin daha doğalgaz vanasını açması bekleniyor. Seslerini BOTAŞ'a tek tek duyuramadıkları için geçtiğimiz aylarda bir araya gelen gaz dağıtım şirketleri Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği'ni kurdular. Birliğin Başkanvekili Birol Ensari ve üyeler Nevzat Şatıroğlu ile Fatih Erdem ile bugün gelinen noktayı konuştuk. İhale şartnamesi gereği ilk kazmayı 6 ay içinde vurmak ve 18 ayda ilk gazı vermek zorunda olduklarını anlatan Birol Ensari, "Aradan 7-8 ay geçti bir çok şirket abonelerin kapısına gazı götürdü. Şirketler altyapılarını inanılmaz bir hızla yaptılar" diyor. Önümüzdeki yıl bu illerde 2 milyar dolarlık bir iş hacmi oluşacağına da dikkat çeken Ensari şöyle konuşuyor: "Devlet bu yatırımları bu kadar ilde, bu kadar sürede mümkün değil yapamazdı. 8-10 yıl içinde kombisi, tesisatı hepsi dahil edildiğinde 30 milyar dolarlık bir pazardan söz ediyoruz. "
SÜPRİZ TEMİNAT Peki vananın açılmasının önündeki engel ne? Ensari, ilk olarak halen BOTAŞ ile doğalgaz alım-satım sözleşmelerinin yapılamadığını belirterek, "Yasada ve yönetmeliklerde olmayan bir şey ortaya çıktı. BOTAŞ bizlerden toplam 1.5 katrilyona yakın bir teminat mektubu istiyor. Eğer bu kalkarsa ekim ayı ortalarında gaz dağıtımına başlayacağız" diyor. Bir diğer sıkıntı ise BOTAŞ'ın bu illerdeki dağıtım haklarının devrini bir türlü yapmaması. Yasaya göre BOTAŞ'ın dağıtım hakkı bulunmadığı için özel sektörün yatırıma soyunduğu illerdeki boru hatlarını da bu şirketlere vermesi gerekiyor.