Hijyenik olmayan ortamda hazırlanan standart dışı gıdalar yüzünden hasta olanların sayısı artıyor Zararlı gıdalar yüzünden Türkiye'de 2002 yılında 25 bin tifo, 10 bin 600 Hepatit A, 18 bin Malta Humması, 27 bin Dizanteri, 510 bin mide-bağırsak iltihabı vakası görüldü
Dünyada gıda zehirlenmeleri nedeniyle yılda 10 milyar dolarlık ekonomik kayıp yaşanıyor.
600 bin kişi sağlıksız gıdadan hastanelik oldu
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Saner, 2002'de 600 bin kişide gıda kaynaklı hastalık saptandığını belirterek, "324 kişi de hayatını kaybetti" dedi.
Gıda sektöründen 40 firmanın kurduğu Gıda Güvenliği Derneği (GGD) Başkanı Samim Saner, kötü koşullarda hazırlanmış gıdalar nedeniyle 2002 yılında 25 bin tifo, 10 bin 600 Hepatit B, 18 bin Brusella, 27 bin Dizanteri ve 510 bin mide-bağırsak vakasına rastlandığını söyledi. Saner, "Bunlar sadece Sağlık Bakanlığı kayıtları, biz kayda girmemiş vakaların bunların çok üzerinde olduğunu düşünüyoruz" dedi. Saner, derneğin hedeflerini, "sektördeki iyi uygulamaları ortaya çıkarıp gündemde tutmak, bu yolla tüketicide bilinç oluşturmak ve gıda güvenliği konusunda kamuoyu, üretici ve tüketicilere yol göstermek" olarak özetledi. Saner, tüm dünyada gıda zehirlenmeleri nedeniyle yılda 10 milyar dolarlık ekonomik kayıp meydana geldiğini de ekledi. Tüketicilerin sağlıklı gıda talep etmeleri ve denetçi vasfı kazanmaları için çalışacaklarını ifade eden Saner, standart dışı üretimin yarattığı sağlık tehdidinin yanı sıra haksız rekabeti önleyici çalışmalar yapmak istediklerini kaydetti. Derneğin Başkan Yardımcısı Murat Üngün de, gıda sektöründe çalışan personele eğitim vermeyi hedeflediklerini vurgulayarak, ''Sektörde çalışan ve elini yıkaması gerektiğini bilmeyenler var. Biz el yıkamasını bile öğreteceğiz'' dedi. Okullarda temel hijyen eğitimi vermeyi planladıklarını dile getiren Üngün, sektördeki başarılı çalışmaları ödüllendireceklerini ve AB standartlarıyla uyumlu, doğru ve pratikte geçerliliği olan uygulamaların mevzuatta yer alması için her türlü çabayı göstereceklerini belirtti.
KAÇAK ET GİRİŞİ Üngün, Türkiye'ye kaçak yollardan et girişiyle ilgili yetkililerle işbirliğine gireceklerini söyledi. Türkiye'ye çeşitli yollarda çok sayıda canlı ve işlenmiş et girdiğini belirten Üngün, ''Geçen yıl 2 milyar dolarlık kaçak et girişi olduğu söyleniyor'' dedi. Bu durumun gıda güvenliğini tehdit ettiğini vurgulayan Üngün, sivil toplum kuruluşlarının bu konuda işbirliği yapması gerektiğini dile getirdi. Türk halkının et ve sütü çok pahalı tükettiğine dikkat çeken Üngün, kaçak ete bu nedenle rağbet olduğunu sözlerine ekledi. Hijyenik olmayan ve standart dışı gıdalar nedeniyle 2002 yılında 25 bin Tifo 10 bin 600 Hepatit A 18 bin Brusella (Malta Humması) 27 bin Dizanteri, 510 bin mide-bağırsak vakasına rastlandı