|
|
Korunmak için gerekli vitaminler
A vitamini: Genellikle yeşil ve sarı renkli sebze ve meyvelerde, A vitaminin ön maddeleri bulunur. A vitamini yetersizliği solunum ve yemek borusu, idrar yolları mide, prostat, akciğer ve kalınbağırsak-rektum kanserlerinin oluşumunu artırır. Karotenler ve kanser: Karotenlerin en iyi kaynağı havuç, kayısı, yeşil sebzeler, domates, portakal ve greyfurttur. Karotenler vücutta oluşan ve dışardan alınan kanser yapıcı oksijenli öğeleri etkisizleştirerek kanserin oluşumunu önler. B vitamini: B vitamini yetersizliğinin kanser riskini artırdığı fakat fazla alınmalarının kanser oluşumunu önlemedikleri bildirilmiştir. B vitaminin yeterli düzeyde alınması savunma sisteminin yeterliliği için gereklidir. C vitamini: Vitamin C, taze sebze ve meyvelerde bulunur. Kuşburnu, roka, diğer yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, yeşil sivri biber, turunçgiller, domates, çilek ve patates C vitamini yönünden zengindir. Solunum, yemek borusu, mide ve kalınbağırsak kanserlerinin önlenmesinde etkilidir. E vitamini: Başta bitkisel yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, özü alınmamış tahıllar, fındık gibi sert kabuklu meyveler kuru baklagiller olmak üzere çeşitli yiyeceklerde bulunur. Beyaz ekmek, beyaz pirinç, ek, süt ve yumurtada çok az E vitamini vardır. Toksit maddelerin etkilerini azalttığından kanserden koruyucu maddeler içinde yer alır. D vitamini: Karaciğer, yumurta sarısı, süt ve süt ürünlerinde az miktarda bulunur. Aşırı ve bir seferde uzun süre güneşte derinin yanması durumunda D vitamini etkisi kaybolduğu gibi deri kanseri riski artar. Son yıllarda yapılan çalışmalar D vitamini eksikliğinin kanser riskini artırdığını göstermiştir.
|