|
|
Kepekli gıdalar kanserin ilacıdır
Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, kanserden korunmak için hangi besinlerden uzak durmak gerektiğini anlattı: Et ve et ürünleri çok tüketilmemeli. Yağda kızartılmış ya da doğrudan ateşte pişirilen besinleri unutmalı
Türkiye'de her geçen gün artan kanser vakalarını durdurabilmenin ilk adımı soframızdan geçiyor. Çünkü besinler bir yandan kanser yapıcı, diğer yandan kanseri önleyici özellikler içeriyor. Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, kanserden korunmak için gerekli beslenme modelini veriyor ve "Doğru beslenme alışkanlığı ömrünüzü uzatır" diyor.
* Kilo kanser üzerinde etkili midir? Gereğinden çok yenen besinlerden alınan kalori, beden hareketleriyle harcanamadığında bedende yağ olarak birikerek şişmanlığa neden olur. Şişmanlarda kanser, normal kilolardan çok daha fazla görülür. Özellikle meme, kalınbağırsak, rektum ve kan kanseri şişmanlarda normal kilolulardan daha çok fazladır. Yağlı besinlerin çok alınması, kanser yapıcı ve ilerletici maddelerin alınmasına da yardımcı olur.
* Kanser riskini artırıcı besinler hangileridir? Yaşlı koyun, sığır, keçi ve tavuk etleri. Domuz eti, domuz pastırması, hamburger, sade yağlı etten yapılan köfteler, sucuk, sosis, tereyağı, iç yağı, derin yağda kızartılmış besinler, tuzlanmış besinler, tütsülenmiş besinler, nitrik ve nitrat eklenmiş besinler, doğrudan ateşte pişirilen besinler... Bu besinler tüketiliyorsa C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle alınmasında fayda vardır.
* Kanser riskini azaltıcı besinler var mı? Bütün taze sebze ve meyveler, kepeği ve özü ayrılmamış tahıl ürünleri, kuru baklagiller genellikle kanser riskini azaltıcı besinler arasındadır. Hayvansal besinlerden karaciğer, yürek, böbrek, yumurta, öz yağlı süt, yoğurt, peynir ve çökelektir. Soğan, sarmısak, lahana, havuç, ıspanak, marul, asma yaprağı, pazı, karnabahar, pırasa, şalgam, turp, maydanoz, tere, nane, roka, biber, taze fasulye, bezelye, yenilebilen yabani otlar, domates, pancar, bamya çok yararlıdır. Mercimek, nohut, fasulye, barbunya, bezelye, soya fasulyesi gibi tahıllar önemlidir. Her türlü meyve, kuru yemişler tüketilebilir.
* Besinler pişirilirken saklanırken kanser yapıcı maddeler oluşur mu? Besinlerin tütsülenmesi sırasında nitrit, nitrat ve daha başka kimyasal maddeler eklenerek işlenmelerinde bazı kanser yapıcı maddeler oluşabilir. Besinler aşırı şekilde saflaştırılmışsa kanser koruyucusu posanın kaybına neden olur. Örneğin buğdayın kepeği ve özü alınarak beyaz un haline getirildiğinde kanser koruyucu maddenin yüzde 90'ı kaybolur. Çok fazla baharat eklendiğinde tahrişlere neden olur. Hatalı pişirme kanserden koruyucu vitaminlerin kaybına neden olduğu için kanserojenler oluşur. Etin çok yüksek sıcaklıktaki ızgara üstüne konup veya aleve yakın pişirilmesi gibi. Nemli ortamlarda saklanan besinler küflenir. Bunlar karaciğer kanser riskini artırır.
* Alkolün beslenmemizdeki etkisi nedir? Eğer her gün 2 kutu şişe bira, bir bardak şarap bir duble sert içkiden fazla içiyorsanız -ki bunun içinde rakı, viski, cin, votkayı da sayabiliriz- vitamin A, B grubu ile C vitamini, magnezyum, çinko ve kalsiyum bakımından yetersiz duruma gelebilirsiniz. Bu vitamin ve minerallerden zengin olan süt ve türevlerinden, yeşil yapraklı ve havuç gibi sebzelerden, kuru baklagillerden, esmer ekmek ve bulgur gibi besinlerden her gün yemelisiniz.
* Sigara içenlere ne öneriyorsunuz? Eğer her gün 5 adetten fazla sigara içiyorsanız B grubu vitaminleri, A, E ve C vitaminleri açısından yetersiz duruma gelebilirsiniz. Günde bir paket sigara içen bireyin kanındaki vitamin C düzeyi sıfırlanabilir. Sigara içenler günün her öğününde portakal, domates gibi yiyecekler yemeli veya bunların taze sıkılmış sularından içmelidirler. Bunlar yapılmıyorsa kapsül şeklinde hazırlanmış E vitamini ve tablet C vitamini almalarını öneriyorum. C vitamini genellikle 500 gramlık olur. Tabletin ikiye bölünerek ayrı zamanlarda alınması uygun olur.
|