|
|
|
|
Prof. Tuncer'den öneriler
Isırgan otu kansere iyi gelir mi? Bunun henüz bilimsel açıklaması yok. Isırgan otu yeşil yapraklı bir bitkidir. Yapraklar A vitamininin ön maddesi olan kanserojenlerin etkisini azaltan karotenler, C vitamini, E vitamini ve mineral maddeler yönünden zengindir. Ayrıca bağırsak çalıştırıcı posa da bulunmaktadır. Diğer yeşil yapraklı bitkilerde olduğu gibi ısırgan otu da taze ve kurutulmuş olarak yenilebilir. Vitaminlerin kayıp olmaması için iyice yıkandıktan sonra yeter miktarda veya su konmadan pişirilip hemen tüketilmelidir.
Meyvelerin suyunu sıkmak vitamini azaltır mı? Meyvedeki C vitamininin çoğu suyuna geçer. Meyveler iyice yıkandıktan sonra duruma göre suyu sıkılarak veya olduğu gibi yenir. Bağırsakları çok çalışan ishale meyilli olanlar, olduğu gibi yiyebilir. Bağırsak hareketleri az olanlar meyvelerin kendilerini yemelidir. Portakalın dışındaki acı-sarı kısmı soyularak beyaz kısmıyla birlikte yenmelidir ve tabii meyveler yıkandıktan sonra kesilir kesilmez hemen tüketilmelidir. Meyve suyu buzdolabında beklese bile kanser ve kalp hastalığından korucuyu karotenler, folat ve C vitamini kayıplarına neden olur.
Çalışan kişiler öğünlerini nasıl ayarlamalı? Yemeklerde, verilen etin miktarını biraz azaltarak yoğurt ekleyebilirler. Tatlı yerine mevsimlik salata veya meyve verilmesi, maliyeti fazla etkilemez. Evde kendinize sağlıklı bir öğün hazırlayarak iş yerine götürebilirsiniz. İki dilim esmer ekmek içinde bir kibrit kutusu kadar peynir, 3-5 yaprak marul veya bir küçük havuç veya domates, bir adet mevsimlik meyve, 1 küçük şişe ayran son derece sağlıklı bir mönüdür. Ekmek içine 1 adet haşlanmış yumurta veya haşlanmış tavuk eklenebilir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|