|
|
|
|
|
|
Su içmek ve iyi beslenmek
Bütün dünyada uzmanlar, yaşlanmayı geciktirmek için beslenme şekline dikkat edilmesini ve bol su içilmesini öneriyor. Çünkü fizyolojik yaşlılığın ve kemik yapısının korunması için alınan gıdalar ve sıvı tüketimi büyük önem taşıyor. Yaşınız kaç olursa olsun, 'artık çok geç' düşüncesinden kurtulun ve ihtiyarlamadan yaşlanmak için bir an önce harekete geçin...
Yaşlanmayı geciktirmek ya da sağlıklı bir yaşlılık dönemi yaşamak aslında tamamen bizim elinizde. Bunun ilk adımını atacağımız yer ise mutfağımız... Son dönemde moda olan Anti-aging'in temelini beslenme stratejilerinin oluşturduğunu artık herkes biliyor ancak uzmanlar buna gereken önemin verilmediğini her fırsatta dile getiriyor. Anti-aging'e uygun bir yaşam modeli için zayıf olmak ve tabii dengeli beslenmek gerekiyor. Çünkü böylece yaşam süresi uzuyor. Eğer hâlâ neler yapma konusunda yeterince fikriniz yoksa işte bu yazı tam size göre... Clinica Medikal Direktörü Dr. Eren Eroğlu ihtiyarlamadan yaşlanmanın formülünü içeren basit beslenme modelini anlatıyor...
* Yaşlılık döneminde neler beslenme düzenini bozar? Yaşlılık fizyolojik bir olaydır fakat sağlığımıza dikkat etmezsek patolojik olarak da yaşlanırız. Yaşlanma görüntüde gerçekleşmez, içimizden de yaşlanırız. Kemik kendini 10 senede bir yenileyen bir dokudur. Eğer yediklerimize dikkat etmezsek ve spor yapmazsak yaşlandığımızda çok daha hızlı osteroporoz geliştiririz. Yaşlılar, genç nüfusa göre hastalık ve stres dönemlerinde beslenmelerinin bozulmasına çok daha açıktır. Fiziksel, sosyal ve duygusal problemler iştahı bozabilir ya da gerekli besin ihtiyaçlarını alıp, hazırlayıp, yemelerini engelleyebilir. Bu faktörler; kişinin yalnız yaşayıp yaşamaması, günde kaç öğün yemek yediği, kimin alışverişi yapıp, yemeği pişirdiği ve bunu etkileyen fiziksel bir engelin olup olmadığı, çiğnemeyi zorlaştıran diş ve protez sorunları, uygun beslenmeyi temin edebilecek parasal kaynaklar, alkol ve ilaç kullanımı olarak sıralanabilir.
* Yaşlılık döneminde nasıl beslenmeli? Yaşla birlikte kişinin besin ihtiyaçları da değişir. Yaşlılarda enerji ihtiyacı azalır. Bu düşüşün üçte ikisi fiziksel aktivitenin azalmasından, geri kalanı da metabolizmanın yavaşlamasından kaynaklanır. Protein ihtiyacı kilo başına bir gramla çarpılır. Kaç kilo ise günlük o kadar protein alması uygun olur. Sağlıklı bir yaşlılık dönemi için önerilen günlük enerji, her iki cins için günde kilo başına 30 kilo kaloridir. Örneğin 60 kilo olan yaşlı insan, yaklaşık bin 800 kilo kalori almalıdır.
SUSUZLUK FARK EDİLMEZ * Yaşlılarda sıvı alımı önemli midir? Sıvı dengesi diğer yaş gruplarında olduğu gibi yaşlılarda da çok önemlidir fakat diğerlerinden farklı olarak sıvı alımına daha fazla özen göstermek gerekir. Bu yaştakiler bozulmuş susama duygusundan dolayı susuz kaldıklarını fark etmeyebilirler. Kuruma ya yetersiz alımdan ya da aşırı kayıptan dolayı olabilir. Kronik hastalar, yatalak olanlar ve zihinsel fonksiyon bozukluğu bulunanlar yeterli sıvıyı alamayabilirler. Bunun yanında ateş, ishal, kusmalar ve tedavide bulunan idrar söktürücü ve müshiller aşırı kayıplara sebep olabilir. Ciddi klinik problemler yok ise bu yaş grubundaki kişiler için günde kilogram başına 30 ml. sıvı yeterlidir.
* Yaşlanınca ideal kilo değişir mi? Yaşamı uzatmanın belki de tek yolu az beslenmedir. Tek başına karbonhidratlar, yağlar ya da proteinler gibi ana besin gruplarının kısıtlanması aynı etkiyi yapmaz. Yaşlılıkta C, E, A gibi vitaminlerin alımlarının belirli düzeylerde artırılması hücrelerin üzerindeki tahribata neden olan serbest radikallerin giderilmesine yardımcı olur. Özellikle kas gücünün azaldığı yaşlılık döneminde, fazla kilolardan uzak durmak hem kronik hastalıkları uzak tutacaktır hem de fiziksel aktivitenin artmasına yardımcı olarak yaşamdan alınan zevki artırır.
* Yaşlılıkta kadınla erkeğin beslenmesi birbirinden farklı mı olmalı? Erkeklerin ve kadınların beslenme modellerinde belirgin farklılıklar olmamakla birlikte besin ihtiyaçları miktar olarak erkek ve kadınlarda değişir. Kadınlarda genel olarak tüm parametreler erkeklere göre yüzde 10 daha az alınmalıdır. Bu fark, erkek bedeninin genellikle kadın bedeninden daha iri olmasından ve kadınların enerji kullanımındaki farklılıklarından kaynaklanır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|