Masaya oturarak yemeyi adet edinin
Anti-Aging Eğitim ve Araştırma Derneğinin Genel Sekreteri ve Avrupa Anti- Aging Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Hasan İnsel yaşlanmadan korunmak için şu önerilerde bulunuyor:
* Yeni yiyecekler yaratın. Domates suyu, hardal, biber, un gibi karışımlardan yağsız ve şekersiz soslar yapmaya alışın. Diyet sütle sebze püresi karıştırıp soslar yapın.
* Şeker kullanımını önce yarıya, sonraları dörtte bire indirin. Bazı tatlıların şekerini azaltın, tadını vanilya veya tarçınla verin.
* Bir bütün yumurta yerine iki yumurtanın sarısı çıkartılmış aklarını deneyin. Üç yumurtalı omleti bir tam yumurta ve iki yumurta akı ile yapın.
* Gerektiğinde alıştığınız yiyeceklerin yerine başka yiyecekleri koymayı deneyin. Beyaz pilav yerine esmer pilav veya bulgur pilavı yapın. Beyaz pirincin rafine edilerek posasının çıkartılmış olmasına karşın esmer pirinç ve bulgur posadan yani liften zengindir.
* Lokantalarda yemeğinizi beklerken önümüze konan sıcacık ekmeklerin iştah kabartıcı kokularına karşı koyun ve yemeyin.
* Günün stresi nedeniyle kendinizi 'akşam yeme sendromu'na sokmayın. Evde devamlı atıştırmak yerine oyalanacak işler bulun.
* Koltukta otururken veya uzanırken bir şey yememeye alışın, herhangi bir şeyi masaya oturmadan yememeyi adet haline getirin. Yemek yerken televizyon seyretmeyin, telefonla konuşmayın, gazete, kitap okumayın.
* Lokmalarınızı iyice çiğneyerek yavaş yemeye alışın, lokma arasında 30 saniye kadar zaman geçirmeye çalışın. Ayaküstü atıştırmayın.
* Yemek boyunca rahatlatıcı bir müzik dinleyin.
* Tabaktaki yemeğinizin renklerini görün, kokusunu duyun, her bir lokmanın tadını alarak yiyin.
* Yediklerinizin içindeki görünmeyen gizli yağları unutmayın.
* Kurufasulye, nohut, bakla, bezelye mercimek, yeşil fasulye, soya ve yulaf antioksidan etki göstererek hücrelerdeki DNA mutasyonlarını önler ve antikanserojen etki gösterirler.
|