Türkiye'de eğitim gören ve çalışan Farhad Rafi ile Darya Afshar Lineadecor'la İran'da bayiliğini yaptığı Türk markalarına bir yenisini daha ekledi.
İran'daki Türk firmalarının sayısı artıyor. Ülker, Sabancı, Zorlu Grubu, Tepe-Akfen gibi Türk şirketlerinin yatırımları geçen yıl Türkiye'yi İran'da üçüncü büyük yatırımcı yapmış. Mavi Jeans, Yataş, İstikbal gibi markalar Tahran'ın en lüks caddelerinde yerini çoktan almış. Ve bu bu markalara her gün bir yenisi ekleniyor. Modüler mutfak konusunda faaliyet gösteren Lineadecor da İran'daki potansiyeli keşfedenlerden. Lineadecor'un İran distribitörlüğünü alan Farhad Rafi ve Darya Afshar, aynı zamanda İran'daki Türk markalarının en büyük temsilcilerinden. Çift, Çilek Mobilya, Bürosit, Uniq Art, Premirer, Casabella gibi Türk markalarını da İran halkıyla tanıştırdı. Lineadecor'u İran'da zincir mağaza haline getirmeyi hedeflediklerini belirten Darya Afshar, "İran büyük bir şantiye. Her yerde inşaat var. Konut sıkıntısı o kadar yüksek ki, 1 milyon dolara apartman dairesi satılıyor. Biz şu anda Türkiye'nin 1984'teki ekonomik durumunu yaşıyoruz. Filmin sonu bizde de iyi olacak" diye konuştu. İran'da 350 kişiye iş veren Rafi ve Afshar çifti, aslında Türkiye'yi çok yakından tanıyor. Farhad Rafi, Mimar Sinan Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü mezunu. Türkiye'nin tanınmış mimarlarından Behruz Çinici ile projeler üretmiş. Darya Afshar ise Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu. Mezun olduktan sonra çeşitli reklam ajanslarında çalışan Afshar, Söğüt Seramik'in logosunu, Hunca'nın reklamlarını hazırlamış. 1983-1993 yılları arasında İstanbul'da yaşayan çift, İran'a döndükten sonra Polyform adında bir şirket kurarak ofis mobilyası üretmeye başlamış. Ancak Türkiye ile bağlarını hiçbir zaman koparmamışlar. Önce mobilyalar için kumaşlar alınmış, ithalat serbestleştikçe de Türkiye'den gelen ürünlere her yıl bir yenisi eklenmiş.
YURTDIŞINDAKİ 7. BAYİ Lineadecor, aynı zamanda İran'ın ilk yabancı mutfak markası. Başka şehirlerde de bayilik vereceklerini belirten Darya Afshar, "Uzakdoğu'dan daha ucuz mal alabiliriz, ama orada devamlılık yok. Oysa kışın Çilek Mobilya'nın kamyonlarından biri yolda devrilmiş. Firma hiç bize haber vermeden yenisini gönderdi. Türk ortaklarımızla aynı dili konuşuyoruz"diyor. Türkiye'de 23 ilde 40 mağazası bulunan Lineadecor, yurtdışındaki yedinci mağazasını Rafi-Afshar çifti sayesinde Tahran'da açtı. İsrail, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Arnavutluk, Porto Riko ve Kırgızistan'da showroomları bulunan şirket, yakın zamanda Azerbaycan ve ABD'de de mağaza açacak. Markanın üreticisi Dekor Ahşap Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Ecemiş, önümüzdeki yıl Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde yeni bir fabrika kurarak kapasiteyi iki katına çıkaracaklarını söyledi. 2004 yılını 15 milyon dolarlık ciro ile kapatacaklarını kaydeden Ecemiş, 2005 yılı için ciro hedefini 20 milyon dolar olarak belirledi. Yılda 6 bin adet mutfak sattıklarını anlatan Ecemiş, 2005'te yurtiçinde 60, yurtdışında da 9 satış noktasına ulaşmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
ÇİN UZAK, İRAN'A GELİN Bu arada İran, dünyanın olmasa da, komşularının yeni yatırım merkezi olmak için ciddi çalışmalar başlattı. Slogan ise şu: Çin çok uzak, İran'a gelin. Çünkü burada teşvikli elektriğin kilowatsaati 1 cent. Mazot, Türk Lirası ile 120 bin lira. Kurumlar Vergisi yüzde 60'lardan yüzde 20'lere inmiş. Ve İran'da işsizlik yüzde 20'lerde seyrediyor. Yani insanların işe ihtiyacı var. Tek sorun bürokratik işlemlerin biraz uzun sürmesi. Türkiye'nin Tahran Ticaret Müşaviri Volkan Berker, "İran yatırım açısından Çin'le yarışır, hatta geçer. Asgari ücret 150 dolar. Sadece biraz sabırlı olmak lazım" diyor.