Artık Türkiye için kilitlenin
CitiGroup gerek AB, gerekse IMF ile yeni anlaşma gibi pozitif beklentiler öncesinde Türkiye'ye yatırım yapılması gerektiğini belirtti. "Artık Türkiye için kilitlenin" çağrısı yaptı.
'Türkiye için tetiği çekin'
Citigroup, IMF ile yeni anlaşmayı ve AB sürecindeki gelişmeleri övdü ve çağrıda bulundu: Türkiye için tetiği çekme zamanı geldi.
Dünyanın önde gelen mali gruplarından Citigroup, gerek AB, gerekse IMF ile yeni anlaşma gibi pozitif beklentiler öncesinde yatırım yapılması gerektiğini belirterek yatırımcılara, "Türkiye için tetiği çekme zamanı'' ifadesini kullandı. Citigroup tarafından yayınlanan "Gelişmekte Olan Piyasalar Raporu''nda, AB ile Türkiye arasındaki müzakerelerin muhtemelen 2005 yılında başlayacağı belirtilirken, AB'nin genişlemeden sorumlu Komisyon üyesi Günter Verheugen'in Türkiye ziyaretinin, müzakerelerin başlayacağına dair önemli bir gösterge olduğu kaydedildi. Raporda, IMF ile üç yıllık bir anlaşmanın, ekim ayında tamamlanacağı hatırlatılırken, bu anlaşmanın, 2005-2006 yıllarında net dış borç ödeyicisi olacak Türkiye'nin dış borçlanma finansmanı imkanlarını artıracağı vurgulandı. Citigroup, Türkiye ile ilgili pozitif unsurlar devreye girmeden yatırımcıların pozisyon almalarını tavsiye etti. Citigroup, pozitif unsurların, ekonomide uzun vadeli faiz enstrümanlarına yatırımı cazip hale getirdiğini belirtti. Buna sebep olarak da, ekonomik aktivitede ve dolayısıyla enflasyondaki azalma trendinin, faiz oranlarının yeniden düşürülmesine neden olabileceği, bu unsurların da uzun vadeli faize yatırımı cazip kılabilecek gelişmeler olduğu vurgulandı. Tüketim eğilimindeki azalmanın, Cari İşlemler Açığı'ndaki açığın daralmasına neden olabilecek bir hareket olduğunun belirtilirken, Cari işlemler açığının, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 4.1'i olarak gerçekleşebileceği ifade edildi. Ekonomideki yavaşlamanın, aşırı ısınma potansiyelini azaltacağı, dolayısıyla cari işlemler açığının da gerileyebileceği belirtildi.
|