Çocukken bir parça 'küflü çikolata' için ayakkabı boyacılığı yaptılar. Şimdi Şölen markasıyla dünyaya çikolata satıyorlar.
Yedi kardeştiler. Boyacılık, çaycılık, çıraklık yaptılar. İlk sermayeleri anne bilezikleri oldu. Yoksulluktan sanayiciliğe geçtiler, 15 yılda 500 dev firma arasına girdiler.
Yılda 100 bin ton Gaziantep'teki fabrikasında 600 çalışanla yılda 100 bin ton üretim yapan Çoban kardeşler çikolata üslerine bile ihracat yapıyor.
Ayakkabı boyacısı çikolata kralı oldu
En büyük 500 sanayi kuruluşu arasına giren Şölen Çikolata'nın Başkanı İsmail Çoban, bir zamanlar boyacıydı.
Ayakkabı boyacılığı, çaycılık, bakkal çıraklığı, işçilik yaparak hayata başladılar Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarından birinin sahibi oldular. Çocukluklarını "küflü çikolataya bile hasrettik" diye anlatırken şimdi dünyanın dev çikolata markaları ile rekabet ediyorlar. Çikolatanın ana vatanı Amerika, Fransa gibi ülkelere yaptıkları ihracatla büyüyen Çoban Ailesi'nin yeni hedefi Türkiye'yi dünyanın çikolata üssü yapabilmek. Onlar yedi çocuklu büyük bir Anadolu ailesi. Çok değil 15-20 öncesine kadar yoksullukla savaşırken şimdi 80 trilyon liralık ciro ve 66 ülkeye ihracat hedefiyle hayallerini gerçekleştiriyorlar. Hatta başarıları sayesinde İstanbul Sanayi Odası'nın "En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu" sıralamasında 345'inci sırada bulunuyor. Ve bir yılı içinde bu seviyeye 414'üncülükten çıkmışlar. Bir zamanlar rahat rahat yiyemedikleri çikolata, gofret, bisküvi, çikletleri üreterek büyüyen Şölen çikolatalarının sahibi Çoban Ailesi bugün kurdukları sanayi kuruluşunun temellerini çocukluktan beri çalışarak attıklarını anlatıyor.
GİRİŞİMCİ AİLE Şölen Çikolataları'nın Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çoban, ailenin yedi çocuğundan ikincisi. Gaziantep'te ortaokul eğitimi sırasında aynı zamanda ayakkabı boyacığı yaptığını anlatan Çoban, "Boya sandığını bile kendi kazandığım paralarla almıştım. Okuldan sonra çalışıyordum. Kazandığım paranın yarısını anneme verirdim" diye anlatıyor. Parayı hep sevdiğini ama rahat yaşamak için değil bir şeyler yapmak için ihtiyaç duyduğunu söylüyor. Gaziantep'e taşınan İsmail Çoban ve ailesi, evlerinin alt katında kurdukları kahvehane ve bakkal dükkanını işlettiklerini bir yandan kolonya işine girdiklerini bu işlerde hep tüm aile sabah akşam çalıştıklarını belirtiyor. Yine de geçimlerini zar zor sağladıkları için yoksulluğu iyi bildiklerini anlatıyor.
KOLONYACILIK YAPTILAR Şölen'in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Asef Çoban kahvehanede çaycılık yaparak ilk kez iş hayatına atılmış. Şirketin Dış İlişkilerini Yöneten Yönetim Kurulu Üyesi Elif Çoban ODTÜ Ekonomi Bölümü'nü derece ile tamamlamış. O da bakkal dükkanında çıraklık yaparak işe başladığını söylüyor. Şölen'in Teknik Müdürü olan Ali Çoban, ilkokulu bitirdikten sonra okumak istemeyince iki yıl tütün işçisi olarak çalışmış. Şirketin satın alma sorumlusu Hasan Çoban ise "Ben de kolonya imalatında çalıştım. Üstelik en hızlı kolonya dolduran bendim" diyor.