|
|
Unakıtan, Pakdemirli'den tüyo mu aldı?
Yıl sonu itibariyle kişi başına düşen milli gelir rakamlarının hangi oranda gerçekleşeceğini, cari açıktan hareketle Maliye Bakanı Kemal Unakıtan izah etti. Cari açığın kalkınmada aksama yaratmayacağını belirten Unakıtan, milli gelirin 2 bin dolardan 3 bin dolara çıktığını, şimdi 4 bin dolara doğru yol aldığını anlattı. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de satın alma paritesine göre milli gelirin yıl sonu itibariyle 9 bin dolar olacağı tahmininde bulundu.
Hesaplama yanlış mı? Eğer piyasadaki hareketlerle değil de, milli gelir rakamının yüksekliğiyle başarı tabloları çizilecekse, milli gelir hesaplamalarındaki iddia edilen yanlışlıklara dikkat kabartılsa daha iyi olmaz mı? Başbakan Yardımcılığı, Maliye Bakanlığı, DPT ve Hazine Müsteşarlığı olmak üzere çeşitli kademelerde uzun yıllar hizmeti olan Prof. Dr. Ekrem Pakdemirli, nam-ı diğer Ekrem Hoca, bu senenin başlarında milli gelir rakamlarının yanlış hesaplandığını kendi tespitleriyle anlatmıştı. Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) rakamlarını yanlış bulan Maliye eski Bakanı Pakdemirli, bu yılın başında milli gelirimizin 4 bin 731 dolar olduğuna vurgu yapmıştı. Kısa sürede milli gelirin bu kadar yükselemeyeceğine göre, Unakıtan, Ekrem Hoca'dan hesaplama taktiği almış olamaz mı? Çünkü, Unakıtan'ın açıklamalarına bakarsak, yıl sonuna kadar rahatlıkla 5 bin doları bulabiliriz. Birden nasıl zenginleşiyoruz, sorusuna verilecek en makul cevap ne olabilir? Rakamları küsuratsız açıklamak olamayacağına göre, yeni hesap anlayışı olabilir mi?
Daha mı zenginiz? Ekrem Hoca'nın, tarım sektöründe yüzde 4, sanayi sektöründe yüzde 113, hizmetler sektöründe de yüzde 45 ölçüsünde ilave fark bulmuştu. Bu farkların 2002 yılı için DİE'nin yayınladığı toplamda fert başına düşen 2605 dolarlık GSMH'yı 4731 dolara (satın alma gücü paritesine göre de 11 524 dolara) çıkaracağını da açıklamıştı. Açıklanan rakamlara bakılırsa bu durum gerçekleşiyor. Artık daha zenginiz diye sevinebilir miyiz?
|