kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çocuğunuzun çantasından önce bedenini okula hazırlayın
Sağlık sorunu olmayan çocuk daha başarılı

Çocuğunuzun çantasından önce bedenini okula hazırlayın

Okul çağındaki çocukların geçirdiği bulaşıcı hastalıklar, kalıcı sakatlıklara varan riskler taşıyor. Uzmanlara göre; okula başlamadan önce her çocuğun gerekli aşıları mutlaka tamamlanmış olmalı. Aşının yanı sıra; çocuğa sık el yıkama alışkanlığının kazandırılması da, hastalıklardan korunmada etkili bir yöntem olarak öneriliyor

Okul hazırlıklarınız sürüyorsa, özellikle de evdeki ufaklık bu yıl ilk kez okula başlayacaksa; önlük, çanta, kitap defterin yanı sıra hastalıklara karşı da hazırlıklı olun. Okullar hastalıkların yayılmasını kolaylaştıran mekânların başında yer alıyor. Bir virüs okula girince, onlarca hasta çocuk yaratabiliyor. Ama okul dönemi aynı zamanda çocukların bağışıklık sisteminin giderek güçlenmesini de sağlıyor. Bilinçli olursanız, hastalıklardan çocuklarınızı korumanız mümkün. Bu yazı dizisinde Türkiye'nin en iyi uzmanları, çocuklarınızı okula nasıl hazırlamanız gerektiğini anlatıyor. Prof. Dr. Cengiz Canpolat bulaşıcı hastalıklardan çocuklarınızı koruma yöntemlerini gösteriyor. Prof. Dr. Sedat Özkan okul fobisi yaşayan çocuğunuza nasıl yaklaşmanız gerektiğinin formüllerini anlatıyor. Prof. Dr. Hasan İlkova beslenme çantasında bulunması gerekenleri, doğru beslenme alışkanlıklarını veriyor. Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu çocuklarınızdaki göz kusurlarını nasıl keşfedebileceğinizi anlatıyor ve çocuğunda gelişme geriliği olduğunu düşünen aileler, Prof. Dr. Oya Ercan bu konudaki bütün tedavi yollarını açıklıyor. Çocuklarınız okula başlamadan önce bu yazı dizisini okuyun...

Marmara Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Canpolat, çocukların okula başlamadan önce yapılması gereken sağlık kontrolleri ile ilgili sorularımızı yanıtladı...

Okula yeni başlayacak çocukları hangi hastalıklar bekliyor? Çocukların aşıları, okula başlama yaşına kadar tamamlanmışsa; kızamık, kızamıkçık, kabakulak, çocuk felci, difteri ve boğmaca gibi hastalıklardan korunuyorlar. Ancak, okul döneminde onları özellikle bulaşıcı üst solunum yolu enfeksiyonları tehdit ediyor. Bademcik, farenjit, nezle, grip gibi hastalıklar, okulların açılmasıyla birlikte artıyor.

Okul dönemi en fazla hangi yaş dönemindeki çocuklar için risk oluşturuyor?
Okula yeni başlayan çocukların büyük bir kısmı ilk kez sosyalleşiyor. Bu nedenle hastalıklarla da yoğun şekilde ilk kez bir araya geliyorlar. Bu nedenle altı - yedi yaş grubu çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarına daha çok rastlıyoruz.

Bulaşıcı hastalıklardan çocukları korumak, ileriki yaşları için zararlı olabilir mi?
Tabii ki zararlı değil. Bulaşıcı hastalıkların yan etkileri vardır. Bu nedenle zaten çocukları bu hastalıklardan korumak zorundayız. Ailelere bunu, altını çizerek söylüyoruz; çocukları aşısı olan hastalıkların hepsinden aşıyla korumak gerekli.

Okul döneminde çocukların çok hastalanması durumunda aileler neler yapmalı?
Çocuklar özellikle okul döneminde ilk yıllarda senede yedi - sekiz kez basit üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilirler. Bunların çoğu virüslerle, az bir kısmı bakterilerle olur. Bakteriler arasında en sık gördüğümüz; antibiyotik kullanılması gerekenler yani beta hemolitik streptekok'lardır. Diğer durumlarda virüs enfeksiyonları yalnızca takip edilir ve gerekirse ateş düşürücü verilebilir. Ancak boğazında bir iltihap oluştuysa, boğaz kültürü yaparak bakteri üreyip üremediğine bakılmalıdır. Bakteri ürüyorsa, uygun antibiyotik tedavisi gerekir. Tedavi doğru şekilde yapılmazsa, çocuk ya iyileşmez ya da sık sık hastalanır. Bakteriyel enfeksiyon sık tekrarlıyorsa, o zaman bu durumun arkasında sinüzit gibi başka hastalıklar aramak gerekir.

Okul döneminde çocukların bademciklerini aldırmak gerekir mi?
Hayır öyle bir şey yok. Bademcikler çocuk hastalıkları uzmanı (pediyatrist) ve kulak burun boğaz uzmanının ortak kararı ile alınmalı. Enfeksiyonlar yeterli tedavi ediliyorsa, bademcikleri aldırmaya gerek yoktur. Ancak eğer kronik enfeksiyon varsa, nefes almasını özellikle geceleri engelliyorsa, tek taraflı büyümüşse veya apse varsa, o zaman alınabilir.

Bademcikler alınmazsa, boğaz enfeksiyonu kalp ve böbreklere zarar vermez mi?
Hayır, tam tedavi edilen hastalık bu tür sorunlar yaratmaz. Ayrıca bademcikleri aldırmak, streptekok denilen mikrobu ortadan kaldırmaz. Eğer o mikrop çocukta varsa, vücutta etkisini gösterir. Mikrobun mutlaka bademciği etkilemesi gerekmez.

Çocukların bağışıklık sistemini nasıl kuvvetlendirebiliriz?
Bağışıklık sistemi doğuştan gelir. Yeni doğan döneminden itibaren gelişir, sonradan güçlendirilmez. Bir bozukluk varsa, bu zaten bir hastalıktır. Biz çocukların yalnızca bol sebze, meyve ve bol C vitamini almasını öneriyoruz. Hastalık dönemlerinde çinko alınması önerilebilir. Çinkonun bağışıklık sistemi üzerinde önemli etkisi var. Doğru beslenen çocuk, yeterince çinko alır. Çinko takviyesi hastalık dönemlerinin ardından yapılırsa, daha doğrudur.

Okula giden çocuklara vitamin, balık yağı gibi destekler verilmeli mi?
Normal beslenen bir çocuğa ek vitamin gerekmez. Vitamin bağışıklık sistemini düzeltmez. Çocuğun kendini korumasını sağlamak için aileler temizlik pratiğini kazanmasını sağlayabilirler. El yıkama alışkanlığı pek çok hastalığa karşı koruyucudur.

Aileler çocuklarındaki gelişme geriliğinin hastalık olup olmadığını nasıl anlayabilirler?
Çok belirgin olmadığı sürece onu algılayabilmeleri zordur. Ancak rutin olarak yaptıracakları muayenelerle belirleyebilirler. Zaten çocukların okul yıllarından önce altı ayda bir, okul döneminde ise yılda bir genel tıbbi muayeneden geçmesi gereklidir. Gelişiminde duraklama varsa, o zaman mutlaka takip eden hekim gerekli şeyleri yapacaktır. Çocuklar hastalanmadan da doktora götürülmelidir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Bilgisayar Oyunu Gözü Test Ediyor
 Diş Telleri Artık Kâbus Değil
 Ayakkabısı Küçülmüyor Paçası Kısalmıyorsa Doktora
 En Doğal Bakım Evde Yapılır
 Çocuğunuz Zayıfsa Bırakın Öyle Kalsın
 Sırt Çantası Seçerken Dikkat!
 Hastalıklardan Aşıyla Koruyun
 Temel Saç Bakımı
 El Bakımının Püf Noktaları
 Okula Gitmek İstemeyenin Ya Karnı Ağrıyor Ya Da Başı
 Çocuğunuzun Çantasından Önce Bedenini Okula Hazırlayın
 Enerjik Anneler Nasıl Besleniyor?
 Kötü Beslenenin Regli Zor Geçiyor
 Elma Ve Havuç Dişleri Koruyor
İflas borçtan kurtaracak mı?
İflas borçtan kurtaracak mı?
Universal Müzik, Süha Yavuz ve Neşe Demirkat'a iki trilyonluk...
'Gençler marka mankeni gibi ruhsuz giyiniyor'
'Gençler marka mankeni gibi ruhsuz giyiniyor'
Gülin Tomay Karabacak, atv'de yayınlanacak Trendsetter programıyla,...
Rumeli bir sanatçı için ödül gibi bir şey
Rumeli bir sanatçı için ödül gibi bir şey
Rumeli Hisarı'ndaki ilk sahne performansı hâlâ konuşulan Ferhat...
Sonbahar Konserleri
Sonbahar Konserleri
Kraliçe Ege'de
Türk pop müziğinin kraliçesi Sezen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.