|
|
|
|
'Gençler marka mankeni gibi ruhsuz giyiniyor'
Gülin Tomay Karabacak, atv'de yayınlanacak Trendsetter programıyla, moda akımlarının peşinde koşanların rehberi olacak. Gençlerin marka mankeni gibi gezmesini eleştiren Karabacak, bunu ruhsuzluk olarak nitelendiriyor.
Son zamanlarda trend peşinde koşan insanların sayısındaki artış televizyon programlarına da yansıdı. Bir haber kanalında günde beş dakika olarak sunmaya başladığı trend programı ilgi gören Gülin Tomay Karabacak, programını atv'ye taşıdı. Pazar günleri yayınlanacak olan 'Trendsetter' (akım belirleyici), bir akım peşinde koşanların rehberi olacak. 'İnsanları yaratıcılığa zorluyorlar' dediği İtalyan Lisesi'nde başlayan moda merakını işe dönüştüren Gülin Hanım, ülkemizde gençlerin marka mankeni gibi gezdiğini, stilsizliğin hakim olduğunu söylüyor. Ünlüler arasında ise, sadece Selin Toktay'ı trendsetter olarak değerlendiriyor.
* Modayla ne zaman ilgilenmeye, bunu bir iş edinmeye başladınız? Ben ortaokulu, liseyi İtalyan Lisesi'nde okudum. Orada, herkesi böyle tasarım çalışmalarına yönlendiriyorlar, yani biraz zorluyorlar. Yaratıcılığa zorluyorlar. Modaya mimariye bir ilgim oldu. Ondan sonra keyif aldığım bu dalı işimle birleştirdim. Beş yıldan beri CNN Türk'te Stil programını hazırlayıp sundum. Beş dakika ile başladık, 40 dakikaya kadar çıktık. Artık yeni şeyler yaşamak istedik. Daha geniş ve farklı bir kitleye ulaşmak için de programı Trendsetter adıyla atv'ye taşıdık. Takı tasarımlarım var. Ticari anlamda yapmıyorum ama kuyumculuk kursuna gidiyordum, arkadaşlarıma yaptığım tasarımlar var.
YOL GÖSTERECEK * atv'de yayınlanacak Trendsetter nasıl bir program olacak? Hayattan keyif almayı seven herkese hitap edecek bir program olacak. İyi yemek, iyi giyinmek isteyenlere yön gösterecek. Giyim, mimari, teknoloji her şey olacak... Yani; hayattan zevk almayı bilenlerin veya zevk almak isteyenlerin programı olacak.
* Benzer programlardan farkınız ne olacak? Programın içinde 12 konu olacak. Konuklarla, çok farklı alanlardaki yenilikler ve trendler gösterilecek. Program için; 'bir yaşam rehberi', 'yaşamı doğru kullanma kılavuzu' denebilir.
* Son zamanlarda bir trenddir gidiyor. Nedir bu trend? Bunu moda olarak da düşünebiliriz. Moda sosyolojik bir olay; bir topluluğa uyma olgusu... Eskiden düğmelerin bile derecesi varmış. Trendi her şeyde kullanabiliriz. Türkçesi 'akım'dır. Bunu modada, teknolojide, yemekte, konuşma dilinde kullanabiliriz.
* İnsanlar bir taraftan fark yaratma peşinde, bir taraftan da başkalarının takip ettiği trendleri yakalama, onlar gibi olma peşinde. Bu sizce bir ikilem değil mi? Modacılar, tasarımcılar bize o senenin akımını, yani trendini gösteriyorlar. Biz o akım içinde kendimize uygun bir şey bulmalıyız. Aldığımız, ya da giydiğimiz şey bizi de yansıtmalı. Moda olan her şey giyilmeli. Mesela bir bayan görüyorsunuz; bir markanın tanıtımını yapar gibi. Baştan aşağı o markanın kıyafetlerini giymiş. Bu bir ruhsuzluk bence.
YAKIŞANI GİYERİM * Genç nesillerin modaya bakışını nasıl buluyorsunuz. Bir stilleri var mı? Ben şu an bir marka tutkusunun almış başını gitmiş olduğunu görüyorum. Kendinden bir şeyler katanlar da var tabii. Aslında şimdiki gençler şanslı. Kendilerini anlatabilecekleri pek çok kıyafet seçeneği var. Benim trendim bir markayı takip etmek değil. Ben kendime yakışanı giyme peşindeyim.
* Türkiye'de trendsetter, yani trend belirleyici ünlü kimler var? Bunu söylemek zor. Ama mesela; Selin Toktay diyebilirim. Tarzını çok beğeniyorum ve onun tarzını takip eden insanlar olduğunu biliyorum. Başka da aklıma gelmiyor.
* Mesela Kenan Doğulu trendi belirleyici biri mi? Kenan benim arkadaşım ama bence trend belirleyici değil. Türkiye'de markalar ürünlerini tanıtmak için trendsetter seçiyorlar. Seçtikleri insanlar doğru olmayabilir ama yöntem çok doğru.
* Türkiye'de en yaratıcı, trend belirleyici modacı kim? Bence Ümit Ünal böyle biri; çok yaratıcı ve farklı... Arzu Kaprol, Cemil İpekçi de böyleler. Cemil Bey'in tarzı farklı ama bence çok önemli biri. Mesela; bir yemeni kullandı, basma kullandı. Bu sene her tarafta yemeniler, basma elbiseler var. İnsanlar kapısında sıraya giriyor basma elbise için. Aslında modanın bu geçmişi kullanmasını ben çözemedim ama böyle bir durum var.
BÜLENT İPEK MAGAZİN
|
|
|
|
|
|
|
|
|