| |
|
|
Bir yaz gecesi rüyası
Göcek koylarındaki son akşam, bizi Belma Simavi "Domuz Adası"nda ağırladı. Bana bir yemek anketinde "Türkiye'de evinin mutfağı en lezzetli olanlar kimlerdir" diye sorulduğunda, o zaman da ilk isim olarak Belma Simavi'nin adını vermiştim. Denizin ortasındaki bir adada, bir akşam yemeğinde bazıları davetli, bazıları o anda aniden gelen 25-30 kişilik bir konuklar topluluğuna, sofranızda ne tür yemekler sunabilirsiniz? Mesela Beykoz Usulü, altı ekmekli paça mı? Mesela kayısı kıvamında pişmiş yumurtanın tabağa değdiği yerde birer pastırmanın yerleştirildiği çılbır mı? Mesela, pirinç yerine kırılmış mısır tanelerinin kullanıldığı etli yaprak sarması mı? Mesela blini üzerinde kapari ile yenilen somon füme mi? Mesela fırında pişirilip ayıklanmış kuzu kellesi mi? Bütün bunlar çiçeklerle bezenmiş, özenli bir masada sunulursa.. Ve ev sahibesi, bunca uğraşının arasında "Mehmet Barlas Rus Salatası da sever" diye onu da unutmamışsa. Böyle bir lezzetler zenginliğini ve böyle bir özeni, üstelik bir adada, çok az ev sahibesinde bulmaz mısınız? Belma Simavi olmak için, ille de ailenin bir gazete sahibi olması gerekmiyor özetle.
|