|
|
|
|
|
|
Hayatın sırrı rüyalarda gizli
Artık herkes rüyalarıyla çok daha yakından ilgileniyor. Hemen herkesin elinde bir rüya tabiri kitabı var. Psikiyatrlar, yazarlar, yoga, meditasyon uzmanları, rüyaların kişisel gelişimimizdeki rolüne dikkat çekiyor. Böylece bize de rüyalarımızı hatırlamak kalıyor.
*** Rüyalar gerçek olsa
Meraklılarının elinden bırakmadığı rüya yorumları kitapları, bu bilinmeyen aleme değişik açılardan bakılmasını sağladı. Rüyaların anlamı sanılandan daha derin
Batı toplumlarında psikanaliz alanına giren rüyalar başlıbaşına bir kültür oluştururken, istiare rüyaları hem İslam tasavvufunda hem de diğer Doğu dinlerinde önemli yer tutuyor. Modernizmle birlikte gelişen ruhsal akımlar gündelik hayatın kendisi gibi, rüya denen bilinmez yolculuğumuzun yorumlarını da etkiledi. Artık herkes rüyalarıyla çok daha yakından ilgileniyor. Bir yandan farklı bakış açılarıyla yazılmış kitapların art arda yayınlanması bir yandan da bu kitaplara ve konuyla ilgili seminerlere duyulan merakın artması rüyalarla ilişkimizin değişmekte olduğunu gösteriyor. Artık rüya yorumu deyince akla her evde bulunan, sayfaları yıpranmış rüya tabirleri kitapları gelmiyor. Aksine psikiyatrlar, yazarlar, ying yang felsefesinden yoga, meditasyon, NLP'ye kadar son dönemde trend haline gelmiş kişisel gelişim uzmanlarının hemen hepsi rüya analizleriyle ilgili kitaplar yazıyor, seminerler düzenliyor. Rüya yorumları konusunda bilinen en yaygın isim "Rüya Tabirleri" kitabının yazarı Abdurrahman Cerrahoğlu. O bir klasik. Kitabını İbn-i Sirin'in çalışmalarına dayandırıyor. Bu kitapta sözlük gibi her kelimenin işaret ettiği bir yorum var; uyanınca rüyanızda gördüğünüz ve aklınızda kalan bir nesneden (makas, pencere gibi) ya da bir duygudan (öfke, korku) yola çıkarak rüyaya bir yorum getiriliyor.
SINIRLI BİR METOT Bu çok bilinen ve diğer başka yöntemlerle işbirliğiyle gelişen bir metot. Ama bazı kısıtlamaları var; örneğin rüyanızda çukur gördüğünüzü hatırlıyorsunuz ve bu kitaba baktığınızda çukur için olumsuz (hile, tehlike) bir yorum yazılmış. Oysa siz belki de kendinizi hafiflemiş ve rahatlamış hissediyorsunuz. Bu kitaplardaki yorumlar, nasıl bir çukuru, nerede, ne zaman, ne tür bir olayla ilişkili olarak gördüğünüzü, yani detayları göz ardı ettiği için bugün rüya analizi ile uğraşan pek çok uzman tarafından eleştiriliyor. İbn-i Nablusi ve Seyyid Süleyman el-Hüseyni de rüya yorumlarıyla bilinen İslam alimleri. Kendini bir 'okültist' olarak tanımlayan Safinaz Yalçın bu gelenekten beslendiğini dile getiriyor. Diğer yandan kendisi kitabını hazırlarken Herbert Hespro'dan Sigmund Freud'a kadar Batı kaynaklı çalışmaları incelemiş. Rüyalarla ilgili açıklayıcı bir giriş yaptığı "Rüya Yorumu Anahtarı" adlı kitabında diğer pek çok yazarın aksine rüyaları birçok farklı kaynaktan alıntı yaparak açıklıyor. Üstelik kimden neyi alıntıladığını özellikle belirtmiş. Rüyanızda 'dağ' gördüğünüzü hatırladınız ve gidip Yalçın'ın kitabına baktınız; Freud'a göre rahatlama arzusu olarak yorumlanan dağ Jung'a göre inişli çıkışlı bir hayat olarak ele alınıyor. Safinaz Yalçın birçok kaynağı birleştirerek adeta kolaj yapmış. Ayrıca yazara göre renklere, rakamlara, tarihlere göre de rüya yorumları yapmak gerekiyor ve kendisi kitapta bununla ilgili ipuçları veriyor. Beyaz rengin rahatlatıcı olduğu fikrinden yola çıkarak rüyanın geçtiği mekansal algılar ve sayılarla hatırlanan adres, telefon numarası gibi detaylar da yorumu güçlendiriyor. Ünlü kişilerin hayatlarında önemli yer tutan rüyaları kitabına alan Gülten Suveren'in "Rüya Yorumları Sözlüğü" ise daha çok Doğu felsefesinden etkilenerek hazırlanmış bir kitap. Kraliçe Elizabeth'ten Napolyon'a kadar tarihten pek çok ismin rüyalarına da yer veren kitabın detaylı açıklamaları doyurucu.
ÇELİŞKİLİ YORUMLAR Bu üç kitap pratik anlamda bir sözlük olarak tasarlanmış ve rüyalar bir anahtar kelimeden yola çıkarak açıklanıyor. Ama dikkati çeken bir nokta var ki insanı şaşırtıyor. Üç kitabın arasındaki çelişkiler rüya yorumlarına insanın daha şüpheli yaklaşmasına neden oluyor. Mesela, rüyada zürafa görmeyi Abdurrahman Cerrahoğlu ahlaksız zevce, Safinaz Yalçın neşeli bir yolculuk, Gülten Suveren ise iyi niyetli bir ahbap olarak yorumluyor. Psikolog- yazar Gündüz Vassaf da "Cennetin Dibi" adlı kitabının son bölümü "Kedi Rüyası" nda körlere uygulanan Rüya Seansı Terapisi'nden bahsediyor. Budapeşte'de yaşayan psikolog Elizabeth Cziky görmeyenlere başkalarının rüyalarının anlatılması yoluyla sık sık rüya görmeye, sabah rüyalarını hatırlamaya ve istedikleri rüyayı görmeye teşvik ediyor. Yazara göre, kendi kendimizi istediğimiz rüyayı görmeye telkin edersek rüyalar akılda kalıcı, yaşanır ve canlı oluyor. Üstünde durdukça rüyalarımız yoğunlaşıyor, zenginleşiyor ve çeşitleniyor. Gündüz Vassaf'la bu konuda aynı görüşü paylaşan Doç. Dr. Nusret Kaya okurlarına ve danışanlarına ısrarla rüyalarını yazmalarını tavsiye ediyor. Beyni alt ve üst olarak ikiye ayırıyor ve dış dünyayı algıladığımız, iletişim kurup sosyallleştiğimiz alt beynin toplam beynin sadece yüzde 28'ini kapladığını söylüyor. Duygularımızın ve içgüdülerimizin alt beyinde olduğunu söyleyerek beynin yüzde 72'sini kaplayan bu bölümün farkındalık açısından önemli olduğunu hatırlatıyor. Uyanır uyanmaz yazılan rüyalar üst beynin yorumlarına takılmadan daha özgür bir şekilde ortaya çıkabiliyor. Özellikle "İyileşme Kitabı"nda çeşitli rüya analizleri deneyimlerine yer veren Kaya, Freudyen psikanalizi psikiyatriyle birlikte, ying yang felsefesini İslam'daki tasavvuf anlayışıyla iç içe ele alıyor. Kişisel gelişimle ilgili yayınları yakından takip edenler için bu alanda yazılmış en iyi örneklerden biri roman kurgusuyla Tolga Gürleyen ve Işık Elçi tarafından yazılan "Rüyalarla Kişisel Gelişim Yolculuğu". Kitap, rüyaları yazmanın yaşam kalitemizi nasıl yükselttiğini konu alıyor. Bilinçaltında gizlenen algılarımız hakkında rüyalar aracılığıyla sağlıklı bir biçimde bilinçlenip sorunlarımızla yüzleşebiliyoruz. Son günlerde rüyalar hakkında çıkan kitapların yanında her geçen gün yeni internet adresleri (www.tabirci.com / www.ruyalar.com / www.yorumcu.com) hizmete giriyor. Rüyanızdan aklınızda kalan kelimeleri arama motorunda arayarak yorumlara ulaşabiliyorsunuz. Bütün bunların içinde iki nokta var ki hemen herkes tarafından tekrarlanıyor. Rüyaları kaydetmek çok önemli ve en önemlisi merak ettiğin şeyleri rüyada görmek mümkün. Böylece istek ve beklentilerimiz her zaman gerçeğe dönüşmese de hiç değilse rüyalarda yaşanıyor.
RÜYALARI yazmak ve analizini yapmak kişiliğin gelişimi için çok önemli bir çalışma. Rüyalar yolu ile zihnimizin derinliklerinde kalmış pek çok noktaya ulaşıp farkındalığımızı yükseltebiliriz
Adnan Yıldız
|
|
|
|
|
|
|
|
|