1.5 milyon devlet memuru, sözleşmeli personel olacak
Devlet personel rejimi değişiyor. Devlet memurlarının dörtte üçü sözleşmeli statüsüne geçecek.
Devlet personel rejimi değişiyor. Üzerinde çalışılan reform taslağında devlet memurlarının dörte üçü, sözleşmeli personel olacak, kamuda eşit işe eşit ücret gelecek. Aralarında sağlık ve teknik hizmetler personelinin de bulunduğu 1.5 milyon dolayında devlet memuru, sözleşmeli statüsüne geçirilecek. Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı, Maliye Bakanlığı ve diğer ilgili kuruluş temsilcileriyle akademisyenlerden oluşan bir grup tarafından hazırlanan taslak ile kamu personel rejiminde köklü bir değişiklik yapılacak. Bazı konularda alternatifli önerilerin yer aldığı taslak ile devlet memurluğu unvanı büyük ölçüde daraltılacak, binlerce devlet memuru, memur sınıfından ayrılacak.
ÖĞRETMENİN DURUMU Yeni düzenleme ile daire başkanı ve üst düzey bürokratlar, askerler, hakim ve savcılar ile emniyet mensupları başta olmak üzere asli fonksiyonları itibariyle devlet hizmetlerini sürekli yürütenler memur olarak bırakılacak. Sekreter, odacı, bilgisayarcı, tercüman, daktilograf gibi kadrolarda çalışanlar ise sözleşmeli personel statüsüne geçirilecek. Taslak ile hangi unvanlarda çalışan memurların sözleşmeliye geçeceklerinin tek tek belirleneceği belirtilirken, bu konudaki detay çalışmaların sürdüğü ifade ediliyor. Bir grup memurun durumu ise siyasi otoritenin kararına bırakılıyor. Bunların başında da öğretmenler geliyor.
SINIFLAMA BİTECEK Yetkililer, 2 milyon dolayındaki memur sayısının personel reformu ile 500 binler seviyesine ineceğini, ancak bu konudaki kesin sayının detaylı çalışmanın tamamlanması ve hükümetin nihai kararı vermesi sonrası ortaya çıkacağına dikkat çekiyor. Personel reformu ile birlikte kamu görevlilerine ilişkin hizmet sınıflaması bitecek. Halen genel idare, mülki idare, sağlık, teknik, eğitimöğretim, avukatlık, emniyet, din, hakim ve savcılık, öğretim elemanları ve yardımcı hizmetler olarak sıralanan hizmet sınıflarının yerini, unvanlar alacak. Bu arada maaş sistemine eklenecek bir başka kalemle, İstanbul ile mahrumiyet bölgelerinde çalışan kamu görevlilerine daha yüksek maaş ödenebilmesi için de yetki alınacak. İşin güçlüğü, görev yapılan yerin niteliği, sorumluluk gibi unsurlar dikkate alınarak Bakanlar Kurulu'na maaşlarda marjinal farklılık yapma yetkisi tanınacak.