| |
|
|
Bir kez daha kopanisti
Kış aylarında size daha çok İzmir ve civarında yapılan 'kopanisti' peynirinden söz etmiştim. Bizim için İstanbul'da da bu peynirden tatmak büyük bir sürprizdi. Benzeri bir sürpriz Datça'da karşımıza çıktı. Cumartesi günü ATM'den para çekmek, ayrıca benzin ve Bodrum feribotuna bilet almak için Mesudiye'den Datça'ya indik. Bu arada midemiz guruldamaya başladı. Biz de Fevzi'nin Yeri'ne gittik. Lokantayı Fevzi ve Semra Çıkıkçı işletiyor. Mütevazı bir yer. Duvarlar resimler, fotoğraflar, yazılar, kurutulmuş balıklarla süslü. Fevzi'nin Yeri, Ege tarzı bir balık lokantası. Çeşitli otlardan güzel mezeler yapıyorlar. Bu arada önden kopanisti peyniri de geliyor. Fevzi; bu güçlü, ağır, kokulu peynirin daha yumuşak, daha hafif şeklini sunuyor müşterilere. Rahatlıkla ekmeğin üstüne sürüp yiyorsunuz. Eğer Datça'ya gider de Fevzi'nin Yeri'ne uğrarsanız... Benim tavsiyem... Mutlaka 'güveçte mürekkep balığı' yiyin. Gerçekten şahane bir şey. Küçük parçalar ağzınızın içinde nefis bir tat bırakarak eriyip gidiyor. Biz yedikten sonra, "Niye adam başı birer tane söylemedik de, sadece ortaya bir tane aldık" diye hayıflandık.
Fevzi'nin Yeri, limana doğru uzanan Atatürk Caddesi'ni kesen Ambarcı Caddesi'nde. Hemen yandaki sokakta pazar kuruluyor. Eğer kekik severseniz buraya da uğrayın. Ve nefis kokulu kekik demetlerinden alın. Evdeki kekik stoku tükenmeye yüz tuttuğu için bu civardan hem demet biçimindekilerden, hem de naylon içinde satılan, ufalanmış kekiklerden aldım. Olayı iyice abarttığım için şimdi otomobilin içi buram buram kekik kokuyor. Tabii ayrıca Datça badem ve bal diyarı. Kekik ve çam balları nefis. Taze badem almadık ama tattık. Rakıyla çok iyi gidiyor. (Beyoğlu Nevizade sokakta yıllardır bu işi yapan 'Bademci Profesör'ün kulakları çınlasın!)
|