|
|
Dikkat! Moda bulaşıcıymış!
Yönetmen, sunucu ve yapımcı Nur Onur, 'Moda Bulaşıcıdır!' adlı kitabında giyinme-örtünme içgüdüsünden modanın ilk yıllarına ve vücut tiplerine göre giyime kadar birçok konuyu ele alıyor. Kitapta Cumhuriyet Türkiyesi'nin önemli terzi ve tasarımcılarının anlatılarına da yer veriliyor.
Televizyon için birçok program hazırlayıp sunan ve önemli yapımlara imza atan yönetmen, yapımcı ve sunucu Nur Onur, "Moda Bulaşıcıdır!" adlı bir kitap yazarak şimdi de yazar kimliğiyle karşımıza çıktı. Kitabın amacı, günümüz tüketim toplumunun içine düştüğü bellek yitimine karşı, moda alanında bir direnç alanı oluşturabilmek. Özelliği ise ülkemizde moda alanında isim olan ve çağdaş Türkiye görüntüsünün oluşumuna katkıda bulunmuş tasarımcı, terzi ve bu alana emek vermiş kişilerin kitapta bir araya geliyor olması... Onur, kitabının bilimsel bir çalışma olmadığını, çeşitli kaynak ve kişilere başvurularak hazırlandığını söylüyor.
Kültürlere Göre Giyim Modayı kavramsal, sosyolojik ve tarihsel açıdan ele alan yazar, moda nedir, örtünme-giyinme içgüdüsü, dönemlere ve kültürlere göre kıyafetler, sanayii toplumuna geçiş ve moda, 20'nci yüzyılda moda, Anadolu'dan bugüne giyim serüveni, Osmanlı'da giyim, Cumhuriyetten bugüne giyim, Türkiye'de modanın ilk yılları gibi konu başlıklarını detaylarıyla anlatıyor. Onur, 'Giyim Üzerine Öneriler' başlıklı bölümde ise giyimde renk seçimi, hangi vücuda hangi giyim tarzı ve giyimde bilinmesi gereken tüm detaylara değinmiş. Nur Onur, kitabını şöyle anlatıyor: "Aslında kitap, benim televizyonculuk serüvenim içerisinde yapmış olduğum ve sanırım modaya farklı bir boyuttan bakarak oluşturduğum programlarımın esintisinde gerçekleşti. Ne var ki, televizyonun iç mantığı da değişim üzerine kurulu olduğundan, bir şeyleri devamlı suya yazdığımı hissettim ve sonra kağıdı tercih ettim. Dolayısıyla, moda alanında çalışmış ve hala çalışmayı sürdüren 21 ustanın anılarından, düşüncelerinden, kendi kişisel öykülerinden yola çıkarak bu kitabı oluşturdum".
21 Terzi Ve Tasarımcı Var Kitabın birinci bölümünde, moda kavramı üzerine çeşitli düşünürlerin fikirlerinden yola çıkarak deneme mahiyetinde saptamalar yer alıyor. Sonraki bölümlerde ise giyim ve moda tarihine ilişkin açılımlar bulunuyor. Son bölüm ise pratik giyim notlarına ayrılmış. Ancak kitabın yüzde yetmişlik bölümünü kapsayan terzi ve tasarımcılara ayrılan asıl bölüm, ustalarla özel olarak yapılan röportajlar sonucunda gerçekleşmiş. Kitapta görüşleri yer alan 21 terzi ve tasarımcı ise şöyle sıralanıyor: Hayri Akduman, Lütfiye Arıbal, Suat Aysan, Übeyde Bozyeğit, Cemal Bürün, Concitta Coppola, Fevziye Çamer, Hakan Elyaban, Ahmet Eraslan, Faize&Sevim, Vural Gökçaylı, Cemil İpekçi, Nevzat Kasman, Sadık Kızılağaç, Yıldırım Mayruk, Mualla Özbek, Rıfat Özbek, Stefan, Belgin Usberk, Canan Yaka ve Zuhal Yorgancıoğlu. Onur, bu çalışmada ismini atladığı kişiler olduğunu, ama bundan sonraki çalışmasında Cengiz Abazoğlu, Dilek Hanif, Ayşe&Ece Ege (Dice Kayek), Bahar Korçan, Hüseyin Çağlayan, Atıl Kutoğlu, Arzu Kaprol, Hakan Yıldırım, Ümit Ünal, Hatice Gökçe, Özlem Süer, İdil Tarzi, Evrim Timur, Erol Albayrak, Toygar Toran, Yeşim Chambrey, Mehmet Gündem, Yazbukey - Emel Kurhan (Yazbukey), Nejla Güvenç gibi yeni kuşak tasarımcıların da yer alacağını belirtiyor. Moda Bulaşıcıdır!'da moda dünyasının dışından da konukları olduğunu belirtiyor Onur: Semih Balcıoğlu, Orhan Koloğlu, Cemal Kutay, Emre Kongar, Ünsal Oskay, Giovanni Scognamillo, Tuluyhan Uğurlu, Kerem Görsev, Burhan Şeşen, Piraye Şengel, Sunay Akın, Nasuh Mahruki ve Mehmet Eryılmaz bu isimlerin önde gelenleri...
SEZEN BAŞARAN GÜNAYDIN
|