Tavuğun yanında pilav yerine salata tüketin
Beslenme Uzmanı Taylan Kümeli; "Sıcaklarda vücut direncini artırmak için bol su için ve meyve tüketin" diyor. Tavuğun yanında pilav yerine, salata yenmesini öneren Kümeli; "Yazın hayvansal proteini ve karbonhidratı aynı öğünde almayın" uyarısında bulunuyor...
Yazın günler uzuyor, geceler kısalıyor. Kesinlikle ağır beslenilmemeli, daha hafif ve erken saatlerde yemek yeme tercih edilmeli. Sabahları mayalı ve unlu gıdalar yerine, kepekli gıdalar alınmasının daha sağlıklı olduğunu ifade eden son yılların en çok tanınan, beslenme ve diyetetik uzmanlarından biri olan Taylan Kümeli, yaz beslenmesine dair önemli ipuçları verdi. Kümeli, "Hayvansal protein ve karbonhidrat aynı öğünde tüketilmemeli. Pilav üstü tavuk, ekmek arası döner, patatesli balık yerine etlerin yanında yeşil salata almak, karbonhidratı ise sebzelerle ya da zeytinyağlılarla kombine etmek uygun olur. Mutlaka haftada bir-iki kere bakliyat yemek gerekir. Özellikle yeşil mercimek, piyaz, nohut veya soya fasulyesi sofradan eksik edilmemeli. Taze baharatlardan nane, kişniş, dereotu bol bol tüketilmeli. Ayrıca, her gün en az 8-10 bardak su içmeyi, beş - altı porsiyon meyve yemeyi ihmal etmeyin" uyarısında bulundu. Kümeli, çok fazla şekerli, asitli içeceklerden uzak durulması gerektiğine de dikkat çekerken, bunların yerine maden sodası gibi iyon ve mineralleri olan içeceklerin tercih edilmesini öneriyor. Doğal sıkılmış meyve suları, yağsız yoğurttan yapılan ayran ve ılık su içilmesinin büyük faydaları bulunduğunu belirten Kümeli; yasemin, gül, nane, rezene çayı gibi içeceklerin ılık içilmesinin de çok daha uygun olduğunu sözlerine ekledi.
SAĞLIKLI YAZ DİYETİ Kümeli, yüzme, bisiklet sürme, yürüyüş ve hafif koşu gibi aktiviteleri yapmanın da sağlıklı hayat için şart olduğunu belirtiyor. İşte Kümeli'nin önerdiği, her bünyeye uygun sağlıklı yaz rejimi: Kahvaltı: Kepekli bir dilim ekmek, beş adet zeytin, iki dilim dil peyniri. Kahvaltıyla öğle yemeği arası: Bir meyve: Kivi, yeşil elma veya beş adet çilek. Öğle yemeği: Izgara bir but veya derisiz göğüs tavuk, balık veya hindi, domates ve havuç salatası. İkindi: Saat 15.00'te bir meyve. 17.00'de bir dilim kepekli ekmek, bir tatlı kaşığı diyet kuşburnu marmelatı. Akşam: Etsiz, sebze yemeği, salata, iki ince dilim kepekli ekmek ya da beş - altı kaşık sebze yemeği, salata, üç-dört kaşık bulgur pilavı veya makarna. Gece: İki porsiyon meyve ya da bir su bardağı patlamış mısır. Her meyve farklı vitamin özelliği taşıdığı için, çok çeşitli meyve tüketilmesi gerektiğini açıklayan Kümeli, yaz sıcaklarında vücut direncini artırmak için meyvelerden hazırlanan kokteyllerin de içilebileceğinin altını çizdi. Kümeli, "İçeriği açısından zengin olan meyvelerden, her öğünden 15-20 dakika sonra ve gün boyunca beş - altı porsiyon yemek gerekir. Aşırı sıcaklarda bağışıklık sisteminin korunması ve vücut direncinin artırılması için bol su tüketimi ile birlikte her gün beş - altı porsiyon meyve tüketilmesi çok önemli" diye konuştu. Sıcaklardan olumsuz yönde etkilenmemek için düzenli beslenmek ve sıvı tüketimini artırmak gerektiğini vurgulayan Kümeli, şu bilgileri verdi: "Yaz sıcaklarında vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri almak için günlük su tüketiminin en az iki litre (8-10 bardak) olması gerekir. Meyve tüketiminin de sağlıklı yaşam için artırılması önemlidir. Meyve çeşidinin fazla olduğu yaz aylarında, sıcaklar nedeniyle azalan direnci, bol miktarda meyve tüketerek artırabiliriz. Bağırsak hareketlerini artıran, zindelik kazandıran meyvelerden her öğünden 15-20 dakika sonra bir porsiyon (bir adet) yenmesini, gün boyunca beş - altı porsiyon meyve tüketilmesini öneriyoruz."
|