|
|
Çalışana korunma eğitimi şart
Mesleğinizin sizi hasta etmesini istemiyorsanız, önlem almanız gerekiyor. Prof. Dr. Emel Özcan, korunma eğitimi ve ergonomi ile hem iş gücü kaybının önleneceğine hem de çalışanların çeşitli ağrılardan korunacağına dikkat çekiyor Çalışma hayatında en çok kas ve iskelet sistemi hastalıklarına rastlanıyor. Sürekli oturarak çalışan veya ağır kaldırmak zorunda kalanlar, sıklıkla risk altındalar. Egzersiz, doğru oturma pozisyonu, ergonomi gibi önlemler, ağrıları engelleyebiliyor
Calışana ızdırap vererek, hareketlerini kısıtlayan, hatta sakat bırakabilen, iş verimini düşürerek, iş günü kaybına ve sigorta tazminat ödemelerine yol açan, dolayısıyla ülke ekonomisini tehdit eden maliyetler çıkaran çok sayıda hastalıktan korunmak mümkün. Bütün bu hastalıklar, "Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları" başlığı altında toplanıyor. Teknoloji ve iş güvenliğindeki ilerlemelere karşın, günümüzde iş hayatı önemli yaralanma riskleri oluşturmaya devam ediyor. İş yerindeki iş aktiviteleri, görevleri ve koşullarına bağlı olarak gelişen kas iskelet sistemi hastalıkları, iş ile ilgili sağlık sorunları arasında önemli bir yer tutuyor. Kişide, yapılan işin özelliğine göre; bel, sırt ve boyunu kol ve bacakları tutan ağrı, uyuşma, güçsüzlük, hareket ve fonksiyon kısıtlılığı gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor.
Rakamlar Gerçek Değil Meslek hastalıklarının gizli kaldığı, kayıtlarının tutulmadığı ülkemizde, son derece yetersiz kalan üç meslek hastalıkları hastanesi var. Ankara Tabip Odası İşyeri Hekimliği Uzmanı Dr. Vahide Bilir, Türkiye'de yaklaşık 3 milyon sigortalının işyeri hekimiyle hiç buluşamadığını açıkladı. Dr. Vahide Bilir, işyerlerinde gerekli önlemlerin alınmadığına dikkat çekerek, "İşin daha da kötü tarafı, biz bunları kontrol edemiyoruz" dedi. Dr. Bilir, Türkiye'de 2002 yılında 889 meslek hastalığı vakasının teşhis edildiğini ama bunun, toplamın neredeyse yüzde biri olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: "Türkiye'de meslek hastalığı bildirimi yok denecek kadar az. Örneğin; Hollanda ile kıyaslandığında bu rakam çok düşük. Beklenen sayı bu değil, bu rakam belki de hastaların sadece yüzde biri. İstatistiklere bakıldığında, en çok görülen meslek hastalığı Pinemokonyoz'lar. Bu hastalık, akciğerlerde kömür tozunun birikmesiyle ortaya çıkıyor. 'Akciğerlerin çalışamaması' diye de tanımlanabilir. Pinemokonyozlar'ın çok görülmesinin nedeni; Zonguldak Kömür İşletmeleri'ndeki sistemin daha düzgün yürümesi ve burada ortaya çıkan meslek hastalıklarının bildiriminin daha düzenli olarak aktarılması".
Hastalıklar Gizli Kalıyor Bilgisayar kullanan kişiler, kas iskelet sistemi hastalıklarının risk grubunu oluşturuyor. Haftada 15 saat ve üstü bilgisayar kullananların yarısından fazlasında, işe başladıktan sonraki ilk yıl içinde kas iskelet sistemi hastalıklarının ortaya çıktığı belirlendi. İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Özcan, kas iskelet sistemi hastalıkları konusunda toplumu uyarmanın önemine dikkat çekerek, "Ne yazık ki bizim ülkemizde bu hastalık bilinmiyor. Ne hekimler biliyor, ne de insanlarımız. Oysa, çok önemli. Elde veri yok. Korunma eğitimlerinin yaygınlaşması şart" diye konuşuyor. Prof. Dr. Özcan, önerilerini şöyle sıralıyor: "Türkiye'de meslek hastalıkları konusunda veri yok gibi bir şey. Böylece elde hiçbir bilimsel çalışma, rakam da olamıyor. SSK hastaneleri büyük öneme sahip ama oradan da veri gelmiyor. Meslek hastalığı, hekimler tarafından da az biliniyor. Hastalık ve hasta gizli kalıyor. Kayıtlara, 'Meslek hastalığı' olarak geçmiyor. Türkiye, aslında sayı olarak meslek hastalıklarında en önde gelen ülke. Tüm işe bağlı sakatlanmalar, yaralanmalar ve hastalıkların içinde, yaklaşık yüzde 50'sini kas iskelet sistemi hastalıkları oluşturuyor. Yurtdışında sakatlık tazminatı alınıyor ve milyarlarca dolarlık tazminat ödeniyor. ABD'de, işe bağlı kas iskelet sistemli hastalıkları, 2003 yılında 1 trilyon dolara mal oldu. Bunun ekonomiyi çökertmesinden korkuluyor. İskandinav ülkeleri, işe bağlı bel ağrısını sosyal devleti tehdit ettiğinin bilincine vardı. Onlar da ülke ekonomisine çökertmesinden korkuyor. Türkiye'de ise, bilgisayar kullananların sayısı bile bilinmiyor. Bilgisayar kullananların yarısında kas iskelet sistemi hastalığı var. Korunmanın üstünde durmak gerekiyor. Korunma eğitimi ve ergonomi eğitimi sayesinde, hem çalışanlar sağlıklı kalacak hem de ülke ekonomisi rahatlayacak."
|