Lezzet Güneşi
Ekmek üzeri soğanlı biftek Soğanları önce ikiye, sonra da her bir yarım parçayı 6 adet karpuz dilimi şeklinde kesin. Isıtılmış bir tatlı kaşığı yağda, soğanları yaklaşık 2 dakika karıştırarak soteleyin. Et suyu, sirke ve esmer şekeri katıp, soğanlar yumuşayana kadar kapağı kapalı olarak kısık ateşte yaklaşık 20 dakika kaynatın. Kapağı açıp, sıvı hafif koyulaşıp şurup kıvamına gelinceye kadar ara ara karıştırarak 10 dakika daha kaynatın. Etlerin yağlarını ayırıp, her bir bifteği 4 eşit parçaya kesin. Kağıt havlu ile hafif hafif vurarak kurulayın ve tuz, karabiber serpin. Kalan yağı ısıtıp, etlerin her iki yüzünü pişirin. Pişirdiğiniz etleri fırın kabına alıp, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dakika daha pişirin. Ekmekleri tost makinesinde kızartın. Sarmısağın kesik kısmını ekmeklere sürün. Etleri ve soğanları, ekmeklerin üzerine koyarak servis yapın.
MALZEMELER (4 kişilik) * 2 adet dana biftek * 3 adet orta boy soğan * 2 tatlı kaşığı zeytinyağı * 1 kahve fincanı et suyu * 6 çorba kaşığı sirke * 1 çorba kaşığı esmer şeker * 1 tatlı kaşığı zeytinyağı * 1 diş sarmısak (2'ye bölünmüş) * 4 dilim köy ekmeği * Tuz, karabiber (arzu edilen miktarda)
Cevizli yaprak sarma Yaprakları akan suyun altında yıkayın ve tekrar pişirilmeden yenecek gibi haşlayın. Yarım çay bardağı ısıtılmış zeytinyağında soğanları sararıncaya ve yumuşayıncaya kadar soteleyin. Bulguru ilave edip karıştırarak 3-4 dakika daha soteleyin. Kaynar su ve kuşüzümünü katıp, bir kez karıştırın ve kısık ateşte bulgur suyunu çekinceye kadar yaklaşık 10 dakika pişirin. Taze soğan, maydanoz, nane, beyaz peynir, ceviz, dolma baharı ve tuzu katıp, iyice harmanlayın. Hazırladığınız bulgurlu içle yaprakları ince ince sarın. Kalan zeytinyağı ve limon suyunu iyice çırpın ve dolmaların üzerine gezdirip servis yapın.
MALZEMELER (6 kişilik) * 250 gram asma yaprağı * 2/3 su bardağı bulgur (pilavlık) * 1 çay bardağı zeytinyağı * 1 adet soğan (piyaz doğranmış) * 1 su bardağı su (kaynar) * 2 çorba kaşığı kuşüzümü (ayıklanmış) * Yarım demet taze soğan (ince kıyılmış) * Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış) * 5 sap taze nane (yapraklanmış veya 2 çorba kaşığı kuru nane) * 100 gram beyaz peynir (ufalanmış) * Yarım su bardağı ceviz (iri dövülmüş) * 1 tatlı kaşığı dolma baharı * Tuz n Yarım adet limonun suyu
|