|
Yağı nasıl tüketmeli?
|
|
Yağı işlenmemiş, ısıtılmamış, doğal haliyle tüketmek idealdir. Doğadaki insan dışındaki tüm canlılar yağ gereksinimini doğal bitkisel besinlerden sağlamaktadır. Keten tohumu, avokado, zeytin, kabak çekirdeği, ayçekirdeği, mısırı oldukları gibi, doğal biçimleriyle tüketmek sağlıklıdır. Bunlardan yağ elde edilirse uygulanan işlemler antioksidan ve fitokimyasal kaybına neden olur ve yağın kalitesi bozulur. Trans yağlar laboratuarda katılaştırılmış, böylece raf ömrü uzatılmış yağlardır. Bu yağlar kanser ve kalp hastalığına neden olurlar. İçinde trans yağ bulunan (hidrojenize yağ) tüm yiyeceklerden kaçınmak gerekir.
Krakerler, pastalar, kurabiyeler, özetle tüm işlenmiş yiyeceklerde trans yağlar bulunur. Orjinal halindeki doğal bitkisel besinler (zeytin, kuruyemişler ve çekirdekler, tam tahıllar, keten tohumu, yeşil sebzeler) yeterli ve sağlıklı yağı sağlarlar. Hayvansal ürünler en tehlikeli yağ çeşididir (doymuş yağ içerir.) Peynirde tavuğun göğüs etinden 10 kat fazla doymuş yağ vardır. Az yağlı peynirlerde bile yağ oranı yüksektir. Peynir, kalp-damar sağlığı için en tehlikeli yiyeceklerden biridir.
|