kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kalp ve kanserden ölümler tarih olacak
Kalp ve kanserden ölümler tarih olacak
Uzman Doktorlar Ne Diyor?

Kalpten kimse ölmeyecek

Tıp dünyasındaki gelişmeler yüzümüzü güldürüyor. Sunday Times'da yayınlanan bir habere göre, 10 yıl sonra 65 yaşın altında kimse kalp-damar hastalıklarından ölmeyecek. Aynı şekilde kanser tedavisinde de olumlu gelişmeler söz konusu. Tedavi için geliştirilecek 100 farklı aşının kanserli hastaların iyileşmesinde çok etkili olacağı söyleniyor. Ama doktorların herkesten istediği bir şey var: "Doğru beslenmeyi öğrenin!"

***

Kalp ve kanserden ölümler tarih olacak

Bilimadamları gelecek nesillerin kanser ve kalp-damar hastalığından habersiz olacağını söylüyor. Sebebi tıptaki yeni buluşlar ve giderek düşen ölüm oranları
İngiltere'de yayınlanan Sunday Times'ın haberine göre, yakın gelecekte milyonlarca insanın ölümüne neden olan kalp-damar hastalıkları ve kanser, korkulu rüya olmaktan çıkacak. Eğer çalışmalar beklendiği gibi giderse, 10 yıl sonra şu an 65 yaşın altında olan hiç kimse kalpten kaynaklanan bir hastalık yüzünden ölmeyecek. Aynı araştırma, erkek ve kadınlarda koroner kalp yetmezliğinden ölüm oranının 1990 yılına kıyasla, yarı yarıya düştüğünü gösteriyor. 2013 yılına gelindiğinde ise ölüm sayısının sıfıra düşeceğini öngörüyor. Kalp hastalıkları kadar olmasa da kanserle savaşta da gelişmeler olumlu. Örneğin, İngiltere'de 75 yaşın altında kanserden ölüm oranı 1995 yılından bu yana yüzde 10 azalmış. DNA haritasının çıkarılması, kök hücre çalışmaları ve yeni aşıların geliştirilmesi kalp ve kanser hastalıklarıyla savaşta, önemli adımlar atılmasını sağlıyor. Amerika'daki Connecticut Üniversitesi Gen profesörü Stephen Helfand, "İnsanoğlu sonsuza kadar yaşayacak diye, bir şey yok. Ama vücudunuzda yıkılan şeyleri yerine koyamayacağınıza dair bir fizik kanunu da yok" diyor.

DNA'DAN ÖZEL İLAÇ
Her ne kadar pankreas ve akciğer gibi bazı kanser türlerinin tedavisi zor olsa da, meme ve testis kanserinde yakalanan başarı artıyor. Son 10 yılda kadınlarda meme kanserinden ölüm yüzde 21 oranında düşerken, erkeklerde de testis kanserinin tedavisinde yüzde 95 oranında başarı sağlanmış. 100 değişik çeşidi olması planlanan kanser aşılarının, hastalığın tedavisinde büyük rol oynayacağı düşünülüyor. Aşıların farkı, 20'inci yüzyıldaki aşıların aksine, hastalığa engel olmak yerine onu iyileştirme özelliğine sahip olmaları. Kalp hastalıklarında da kanserde olduğu gibi büyük gelişmelere imza atılıyor. Uzmanlar, hasar gören kasları onarmak için kök hücrelerin hastaya enjekte edilebileceğini söylüyor. Geçtiğimiz yıl Brezilya'daki doktorlar, kalp hastalarına kendi kök hücrelerini enjekte ettiler. Bu işlemden birkaç hafta sonra hastaların damarları açıldı ve vücuttaki kan akışı daha düzenli olmaya başladı. Bilimadamları bir gün hastadan alınan hücrelerle yeni bir kalp yapılabileceğine bile inanıyor. Doktorlara göre tıpta yeni bir devrim yaşanmasına çok az kaldı. Kalp hastalıklarından Alzheimer'a kadar pek çok hastalığın tedavisine çok yaklaşıldığını söyleyen uzmanlar; gen terapilerinin, kök hücre teknolojisinin, özel ilaçların bu hastalıklarla savaşta kullanılacak silahlar olacağını söylüyor. 80 yaşın üstündeki her beş insandan birinde görülen Alzheimer ve bunama için hala bir çözüm bulunamamış olsa da, uzmanlar beyine enjekte edilecek kök hücrelerin zarar gören hücrelerin yenilenmesini sağlayacağı konusunda umutlu. Tıp alanındaki gelişmelerin boyutu o kadar büyük ki, gelecekte her hastanın DNA'sı için özel ilaçların yapılacağı ve hastalığının tedavisinde bu ilaçların kullanılacağı öngörülüyor.

YANLIŞ BESLENİYORUZ
Tüm bunlar gerçek olamayacak kadar mükemmel gözükmüyor mu? Örneğin, 1990'lı yılların başında bilimadamları hastalıklarının gen terapisiyle tedavi edileceğini söylüyordu. Ama bu açıklamaların üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen, henüz bu alanda büyük bir başarıya imza atılmış değil. Kök hücreyle ilgili gelişmelerse gen terapisine oranla daha çok umut vaadediyor. Tıpta öngörülen bu devrim gerçekleşse de gerçekleşmese de, sürdürülen çalışmaların şimdiden binlerce kişinin hayatını kurtardığı inkar edilemez. Ama bir gerçek daha var ki, bu gelişmelere rağmen her yıl dünyada milyonlarca insan kalp ve kanser hastalıklarından hayatını kaybediyor. Bunun için beslenme ve spor alışkanlıklarımızı yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. Çünkü tıp çalışmaları sürerken, insanlar bilinçsiz beslenme ve hareketsizlik yüzünden risk almaya devam ediyor. Yani artık televizyonun önünde saatler geçirmekten, her yere arabayla gitmekten vazgeçmemiz ve sağlıklı beslenmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Tıptaki gelişmeler belki hastalıkların bizi öldürmesini engelleyecek ama onların bizimle yaşamalarını engellemeyecek.
DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Bitkisel proteinleri tercih edin
 Havuz mevsiminden önce aşı
 Genleri değişmiş gıdalar bütün dünyayı korkutuyor
 Tercihiniz doğal yağlar olsun
 Anne sütü kalp krizi riskini azaltıyor
 Gökyüzündeki ikram yere iniyor
 Ruhunuzu ve vücudunuzu yenileyin
 Büronuzu spor salonu yapın
 Floransa'da otel yarışı
 Kırlaşan saçlara bitkisel boya
 Çok uluslu bir takım
 Tiklerden de kurtarıyor
 Kekemelik kabus değil
 Egzersizle güç kazanın
 Tıptaki yeni tedavi yöntemleri
 İbn-i Sina'dan günümüze tıp
 Karizma yetse Kadir İnanır antrenör olurdu
 Özal ve Sabancı hep başroldeydi
 Raylardaki beş yıldızlı otel
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
Bu Bayhanca bir albüm, ne pop ne arabesk
Bu Bayhanca bir albüm, ne pop ne arabesk
Hayatımıza bir yarışmayla giriverdi. Kimileri onu çok sevdi ama...
Caddeleri boşaltın, Harleyciler geliyor
Dünyanın dört bir yanından yaklaşık bin Harleyci 21-23 Mayıs...
Polisler kalpten ölüyor
Son 4 ayda 7 polis memurunu kalp krizinden kaybeden, kendisi de kalp...
Yiyeceklerin genlerini ellemeyin!
Çoğumuz genleri değiştirilmiş organizmaların ucube yaratıkların dünyaya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.