|
Festivallerin mevsimi başladı
|
|
Türkiye'nin neredeyse her köşesinde bir festival var. Baharla birlikte start alan ve genellikle sebze, meyve adları taşıyan festivaller, yöre halkı kadar turistler tarafından da büyük ilgi görüyor
Yaz ayları geldiğinde, Türkiye'nin dört bir yanından festival haberleri duymaya başlarız. Bu festivaller, genellikle ilginç isimleriyle dikkat çeker. Festival isimlerine bakarak, Türkiye'de hangi sebze ve meyvelerin yetiştiğini, hangi bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretildiğini, milli sporlarımızın ve geleneksel el sanatlarımızın neler olduğunu kolaylıkla anlarız. Çünkü festivallerin çoğu adını o yörenin yetiştirdiği sebze, meyve veya ürettiği gıdalardan alır. Festivallere adını veren meyvelerin başında, kavun, karpuz, kiraz ve üzüm gelir. Ancak, ayva, armut, ceviz, vişne, çileğin de festivalleri vardır.
Sadece meyvelerin değil, pek çok sebzenin de festivali vardır. Bamya, havuç, domates, sarmısak, sebze festivallerine sadece birkaç örnektir. Ayrıca tuz, yoğurt, bal, pirinç, kaplıca, lületaşı, kendir, baston, kaz, güvercin adlarını taşıyan festivaller de her yıl düzenli olarak yapılır. İl, ilçe, belde ve hatta köylerde bile düzenlenen bu festivallerin en önemli amacı tanıtım. Festivallerle, hem ürünlerini hem de yaşadıkları yeri tanıtmaya çalışıyorlar. Bu tanıtım genellikle Türkiye ile sınırlı kalsa da bazı şanslı festivaller yurt dışında da tanınıyor.
Festivaller her ne kadar turistlere kendilerini ve yörelerini tanıtmak amacıyla yapılsa da orada yaşayanlar için de oldukça eğlenceli. Düzenlenen etkinlikler, eğlenceler, konserler ve yarışmalara yöre halkı büyük ilgi gösteriyor. Festival halkın yaşamına yılda bir olsa da bir renklilik ve canlılık katıyor. Ayrıca ürettiğini festival için gelen turistlere satarak gelir de sağlıyor. Festivaller yakın zamana kadar belediyeler tarafından yapılıyordu. Belediyeler, bölgeyle özdeşleşmiş ürün veya kültürel değerlerin adıyla gerçekleştirdikleri festivalleri, çoğu zaman kendi kaynaklarıyla düzenliyordu.
|