|
|
Sofradan eksik etmeyin
Çinko: En çok su ürünleri, et, mantar, yumurta, badem, ceviz gibi sert kabuklu meyveler ve kuru baklagillerde bulunur. Yeterli düzeyde çinko alımı A vitamininin kanserden koruyucu etkisini ve savunma sistemlerini güçlendirerek, yeni oluşan kanser hücrelerinin öldürülmesini sağlar.
Kalsiyum: Kemik gelişimi için önemlidir. En iyi kaynağı; süt ve ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, pekmez ve kuru baklagiller. Kalsiyum kemik ve kalınbağırsak kanseri riskini azaltır.
Bakır: En çok bakır; ette, su ürünlerinde, kuru baklagillerde, pekmez ve kuru üzümde bulunur. Yetersizliğinde deride, beyin işlevlerinde ve kan hücrelerinde bozukluk olur. Bakır alımıyla kanser arasında bir bağ yoktur.
Demir: Etler, su ürünleri, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, pekmez ve kuru meyvelerde bulunur. Eksikliği kansızlık yapar. Demir bazı kanserlerden korur.
İyot: İyot, tiroid bezi için gereklidir. Balık ve mantarda bulunur. Yetersizliği guatra neden olduğu gibi tiroid bezinde kanser riskini artırabilir.
|