|
|
Göz sağlığı ile ilgili doğru sanılan yanlışlar
Göz doktorlarının en büyük sıkıntısı, 'yanlış gözlük taktığım için gözlerim bozuldu', 'gözlük takınca gözümdeki bozukluk zamanla düzelir' ya da 'çok kitap okuyunca göz daha çok bozulur' gibi bilgilerle gelen hastalar
Kulaktan dolma bilgilerle doktorların karşısına çıkan hastalar, muayene ve tedavi sürecinde aksamalara neden oluyor. Genç-yaşlı, birçok insanın hayatında en az bir kere ziyaret ettiği göz doktorları, hastaların doğru olarak kabul ettiği yanlışlardan, en çok etkilenen grubu oluşturuyor. Muayeneler sırasında karşılaştığı ilginç soruları derleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu, kulaktan dolma yanlış bilgilerin, her sosyal gruptaki insanı etkileyebildiğine dikkat çekti. Nefesoğlu, hastaların bu tip yanlış bilgiler konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, "Yanlış gözlük taktığım için gözlerim bozuldu, gözlük takınca gözümdeki bozukluk zamanla düzelir, çok kitap okuyunca göz daha çok bozulur gibi sorularla karşımıza çıkan hastaları ikna etmek son derece güç oluyor" diyor.
YANLIŞLAR VE DOĞRULARI Nefesoğlu, hastalar tarafından göz rahatsızlıkları konusunda doğru olarak kabul edilen bazı yanlışları ve doğrularını şöyle sıralıyor:
* Yanlış gözlük taktığım için gözüm bozuldu Hatalı verilen gözlük veya lens numaralarından dolayı göz numarası daha hızlı ilerlemez. Ama bundan kaynaklanan net görememe nedeniyle, göz etrafında ağrı, baş ağrısı, yakın çalışırken çabuk yorulma, sıkılma gibi şikayetler olabilir.
* Lens kullanınca, numaradaki artış durur veya yavaşlar Kontak lenslerin böyle bir etkisi yoktur. Fakat, lens kullanan hastalar genellikle 17-18 yaşlarında lens kullanmaya başlarlar. Bu dönemlerde bozuklukların normal seyri gereği hipermetropi geriler, miyopideki artış hızı da yavaşlar. Bazı hastalar bunun, lens kullanmaktan kaynaklandığını zanneder.
* Gözlük takınca, gözümdeki bozukluk zamanla düzelir Gözlük, göz numarasını düzeltmede etkili olmaz. Net görmemizi sağlar. İlkokul öncesi dönemde olan hipermetrop yaşla geriler. Genelde 40-45 yaş sonrasında da var olan miyopi geriler. Bunda gözlük veya lens kullanmanın etkisi yoktur.
* Göze limon sıkmak mikropları kırar Limonun asitli olan suyu, göz için son derece tahriş edicidir. Tek damlatmada sadece yanma ve aşırı sulanma yapar. Bu sulanma ve tahriş neticesinde, neticesinde, göz daha parlak ve göz bebeği daha iri gözükür. Ama eğer olay sık tekrar edilirse, kornea tabakasında keratit denen çok ağrılı bir tablo ortaya çıkar.
* Gözde şiddetli ağrı, mutlaka bir göz hastalığının belirtisidir Gözde hissedilen her ağrı, mutlaka bir göz rahatsızlığından kaynaklanmayabilir. Örneğin sinüzit ağrısı sadece göz ağrısı gibi göze vurabilir veya baş ağrılarının bazı tipleri sadece göz ağrısı gibi görünebilir. Fakat gerçekten göze ait bir ağrı ise beraberinde ya gözde kızarıklık ya da görme azlığı tabloya eşlik eder.
* Lazer ameliyatı olursam, göz numaram sıfır olur Göz canlı, dinamik bir organdır ve kendi kırma gücünü değiştirme yeteneğine sahiptir. Bu yüzden farklı ortamlarda, ışığın şiddetine ve mesafeye göre, ölçüm yapan aletin modeline göre ölçülen numara değişebilir. Fakat ne olursa olsun, mutlak "0" gibi bir garanti ne yazık ki günümüz teknolojisi ile mümkün değildir.
* Lazer ameliyatı olanlar, ileride katarakt ameliyatı olamaz Bu tip kırma kusurlarını düzeltici lazer cerrahisi, kornea üzerinde uygulanan bir işlemdir. Gözün iç kısımları ile normal şartlarda ilgisi yoktur. Bu yüzden hastalar, ileri yaşlarda rahatlıkla katarakt ameliyatı olabilirler.
|