"Erken hasat, taze sıkma, soğuk sızma" diye yanıltıcı ifadeler bulunan zeytinyağı etiketleri, denetim altına alındı Zira bu ifadelerin Gıda Kodeksi’nde yeri yok. Üstelik bu özellikleri tespit edecek bir laboratuvar da henüz Türkiye’de kurulmadı.
Tarım Bakanlığı, zeytinyağında haksız rekabetin önlenmesi ve tüketicinin yanıltılmaması için İzmir Ticaret Borsası'nın da desteğiyle özel bir çalışma başlattı. Buna göre, ambalajların üzerine "taze sıkma, erken hasat, soğuk sızma, 0.3 asit sızma, en hakiki, öz sızma vs." yazılamayacak. Yani ürün sızma ise sadece "Naturel sızma zeytinyağı, naturel birinci zeytinyağı, naturel ikinci zeytinyağı" ibareleri olabilecek. Ürün riviera ise sadece "Riviera zeytinyağı" ibaresi bulunacak.
ÇİFT ETİKET Tarım Bakanlığı, Avrupa Birliği mevzuatına uyum sürecinde, etiketlerle ilgili de bir tebliğ yayınladı. Buna göre, ürün etiketlerinde tüketicinin yanlış yönlendirilmesi veya bilgilendirilmesine neden olabilecek ifadeler için yeni düzenlemeler getirildi. Ancak bu bile yanıltıcı etiketlerin önüne geçemedi. İzmir Ticaret Borsası Başkanı Tuğrul Yemişçi, Bakanlık Koruma Kontrol Gelen Müdürlüğü'ne bir örneği gönderilerek izin alınan etiketler üzerinde daha sonra değişiklik yapıldığını belirterek "Bakanlık da denetimi sürekli yapamıyor. Ancak ihbar olursa onun üstüne gidilebiliyor. Biz de bu süreçte yanlış uygulamaları bakanlığa bildirerek bir tür otokontrol sağlıyoruz" diyor.
HİÇ ANLAMI YOK Konuyu, Türkiye'nin uluslararası akredite tek laboratuvarı olan Ege Analiz'in sahibi ve İzmir Ticaret Borsası Zeytinyağı Kimyası Alt Komitesi Başkanı Ümmühan Tibet ile de görüştük. Tibet, ihraç zeytinyağındaki denetimlerin iç piyasada yapılamadığını belirterek, "Çok büyük hatalar yapılıyor. İsteyen istediği ifadeyi etikete yazıyor. Oysa Türkiye'de zeytinyağının işlenişindeki aromayı test eden bir laboratuvar henüz yok. Tüketiciler bu tür ifadeleri dikkate almasın" dedi.
Gıda sektöründe bugüne kadar izin mercii Tarım Bakanlığı, denetim mercii ise Sağlık Bakanlığı idi. Geçtiğimiz aylarda 563 sayılı yasada yapılan değişiklikle denetimler de Tarım Bakanlığı'na geçti. Ancak bu konudaki karar Resmi Gazete'de yayınlanmadığı için görev paylaşımı da yapılamadı ve denetimlere başlanamadı. Tarım Bakanlığı da bu süreçte ticaret borsalarına "Piyasada gördüğünüz yanıltıcı etiketleri bize bildirin" uyarısını yaptı.